Hanna funderar

Tankar kring lockdowns

Grundläggande fri- och rättigheter har under pandemin monterats ned på ett sätt vi aldrig upplevt i modern tid. Vi har hamnat på ett sluttande plan där begrepp som proportionalitet och rimlighet har urholkats för att göra det möjligt att driva igenom restriktioner. Steg för steg har en tillvänjning skett till ”det nya normala”.

Jag läste en debattartikel om regeringens utredning kring extraordinära åtgärder i händelse av fler pandemier. HÄR kan du läsa artikeln. Idén om lockdowns och eventuell ändring av grundlagen så det blir möjligt skrämmer mig, vad kommer det innebära praktiken? Var kommer gränsen dras? Vilka åtgärder kommer ses som propotionerliga i händelse av nya pandemier? Vaccintvång a lá Österrike, böter för företag som har ovaccinerade anställda (USA), utegångsförbud, masktvång och så vidare. Jag förstår inte varför man ens funderar på att ge sig in i det träsket. Data från andra länder visar att det enbart kostat mer än det smakat och effekten på dödstal varit försvinnande liten. Det är vad jag också hoppas på att utredningen kommer visa.

Evidensen har dock varit påfallande svag för att de repressiva åtgärderna haft någon effekt. I en nyligen publicerad rapport från Johns Hopkins University, där professor emeritus Lars Jonung deltagit, framgår att nedstängningar haft marginell eller ingen effekt alls på dödligheten i covid-19.” Citat HÄR.

Hong Kong, Kina, New Zeeland och några till har kämpat med noll-strategi mot coronaviruset. Nu rasar allt.
”Noll strategi” innebär hårda tag från maktens sida. I Hong Kong har alla publika platser (teatrar osv) varit stängda i två år och man har endast fått vara två personer tillsammans utomhus. Men nu rasar allting, för man har bara skjutit problemen framför sig.
Det spelar ingen roll hur diktatoriskt regeringarna beter sig eller hur många sprutor du tar. Utan säkra och effektiva vaccin, mot ett snabbmuterande virus, så är det naturlig immunitet efter infektion som ensam skapar endemin. Det som får slut på skiten, som vissa föredrar att uttrycka det.
Detta är Hong Kong …

När man låter rädsla styra över människor, var kommer gränsen dras, vilka åtgärder kommer anses vara okej och hur många gränser kommer tillåtas passera innan folket säger ”stopp, det räcker nu”? Eller kommer det vara en långsam tillvänjning så man accepterar mer och mer tills det till slut är försent att reagera för att det har gått för långt…. Där vill inte jag hamna. Därför måste vi reagera och protestera nu innan saker och ting eskalerat.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

2 Comments on “Tankar kring lockdowns

  1. Det är verkligen sjukt hur världen har påverkats och allt som händer runt omkring. Så himla bra information du delar med dig av och jag gillar dina tankar och åsikter. Kramis <3

Lämna ett svar