29 maj 2023

Spinestretch och vikten av att andas

Idag tänkte jag skriva om en övning som heter spinestretch. Precis som det låter så ska det vara en stretch av ryggraden. I den här övningen tränas styrka för ryggen, raka bukmuskulature och höftböjare. Övningen ökar också rörligheten för rygg och med fokus på ländrygg och baksida lår och hållningen. Det är en övning som jag har svårt för då jag inte är så rörlig i ryggen. I Oslo pratade vi om vad man behöver göra för att verkligen kunna ta ut en rörelse. Att andas in eller ut och vad i andningen som blir motstånd i rörelsen och vad som gör att man får styrka och rörlighet. Man ska andas ut där man behöver skydda ryggraden, där det är som tyngst och där rörligheten ska tas ut.
Sitt upprätt med benen höftbredd isär. Ge dig en så liten midja som möjligt och tänk dig ett snöre från hjässan som drar dig uppåt. Koppla på powerhouse!
Börja med att andas in och förbered mentalt för rörelsen du ska göra. Andas sedan ut, pressa ländryggen bakåt. Tänk att du har en vägg bakom dig som du ska behålla kontakten med. Stretcha framåt och dra samtidigt in magen.
Andas in och andas sedan ut och stretcha lite mer. Gå fram med händerna en bit för varje steg.

Mellan varje steg andas du in och sedan ut för att stretcha ytterligare en bit.
Upprepa!
Är du riktigt vig kan du i sista steget lägga ner händer och armar mot mattan och vila där några andetag. Du kan även göra hela steget stretchen ner mot mattan på en gång, dock måste du först göra som första bilden där du ska pressa bak ländryggen och bara stretcha en liten bit framåt. Det är i det steget som ryggraden stretchas vilket är huvudsyftet med övningen.
Det här inlägget handlar om andning men om jag kritiskt ska granska mina bilder finns det två saker jag måste tänka på ännu mer:
– flexa fötterna mer

– ner med axlarna

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Spinestretch och vikten av att andas

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: