29 maj 2023

Pilates är inte yoga

Jag får ofta frågan om skillnaden mellan yoga och pilates. Så därför tänkte jag återigen beskriva skillnaden. Vissa övningar i pilates påminner om yoga men de har inget samband med varandra.

YOGA
– Skapades för ca 5000 år sedan och har djupa rötter i hinduism och österländsk mysticism
– Handlar om andning, mindfulness och att ha balans i kropp och själ.
– Man rör sig under yogaklasser genom specifika positioner som stretchar muskler, stärker andra och gör kroppen fysiskt ansträngd. Övningarna förbereder kroppen för meditation. Huvudmålet i yoga är inte att bli vig utan att trötta ut kroppen för att hamna i en sinnesstämning där man kan jobba med sitt mentala välbefinnande.
PILATES.
– Pilates har ingen grund i någon religion och skapades av Joseph Pilates för 100 år sedan i syfte av att rehabilitera soldater som skadats i krig. Han använde sängarnas fjädrar för att skapa olika typer av motstånd och det var grunden till pilatesapparaterna som finns idag.
– Bygger flexibilitet, styrka och uthållighet.

– Det finns ingen andlig dimension i pilates.

– Andning används i syfte av att få ut bästa möjliga effekt av träningen. En viktig del är att andas ut där ryggen behöver som mest stöd.
Det här är en typisk övning som finns i pilates. Den heter swan, finns i yogan och kallas där för kobran och rekommenderas för personer med diskbråck just för att extensionen i ryggraden är bra för den typen av sjukdom. De flesta stretchövningar som görs påminner på ett eller annat sätt om yoga. Övningarna kan likna varandra men syftet med övningarna skiljer dem åt.
 

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Pilates är inte yoga

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: