Personligt

En hälsolista

1. Hur mår du rent fysiskt, idag?

Bra. Lite ont i kroppen efter all fysisk aktivititet.

2. Hur mår du rent psykiskt, idag?
Jag mår bra. Känner mig pigg och glad.
3. Vad är hälsa, enligt dig?
Hälsa är ett så stort begrepp, svårt att definiera. Men för mig: äta bra mat, sova och träna rätt. Men också hitta balansen mellan familjetid, egna intressen. Balans i livet är nog det jag tänker mest på.

4. Vad borde du göra mer/mindre av för att maximera din hälsa?
Sluta äta socker och gluten. Många tycker det är överdrviet att vara rädd för socker. Men jag märker dock att kroppen inte mår bra fysiskt av socker.
5. Vilken är din värsta sjukdom/olycka som du har varit med om i livet?
Jag har fått x antal hjärnskakningar. Det är nog det värsta jag varit med om vad gäller olyckor. När Ida föddes så fick jag livmoderinflammation. Att som jag i vanliga fall ha låg temp och få över 40 graders feber var hemskt. Jag blev inlagd på sjukhuset i tre dagar och fick intravenös antibiotika.
6. Skulle du kunna tänka dig att jobba inom vården?
Jag gör redan det och jag jobbar på ett sjukhem. Jag har snart varit på samma ställe i tolv år. Jag är också specialistutbildad inom palliativ vård och avancerad omvårdnad. Just nu håller jag på och läser en liknande utbildning inom psykisk ohälsa.
7. Har du någonsin åkt i en ambulans?
Ja, 2015 fick jag en boll i huvudet på en match. Dömde färdigt matchen men det bara snurrade i huvudet efter matchen så då ringdes det efter ambulans.
8. Skulle du hellre vara skadad i musklerna och inte kunna träna på ett helt år, eller vara konstant täpp i näsan i ett helt år?
Jag skulle hellre vara täppt i näsan ett år än att inte kunna träna på ett helt år.
9. Hur ofta besöker du tandläkaren?
För sällan….. 🙈
10. Vad anser du om psykofarmaka, kosttillskott, Ipren osv?
Det är bra att det finns om man verkligen behöver. Jag tycker dock inte att man ska sätta all tilltro till läkemedel då det finns mycket man kan göra själv med rätt kost, träning, sömn och så vidare. Men som sagt, fungerar man inte utan så är det suveränt att man kan få den hjälpen. Kosttillskott tar jag nästan dagligen: msm, c-vitamin, zink, silicea och magnesium. Påminner mig om att jag måste beställa nya magnesiumkapslar.
11. Du behöver tala med en läkare/psykolog. Vill du hellre träffa personen face to face eller kan du tänka dig ringa ett samtal och prata med läkaren över mobilskärmen?
Alltså, det värsta jag vet är att kontakta vården. Tänker alltid att de ändå bara kommer säga avvakta så jag avvaktar alltid. Men om jag kontaktar vården så pratar jag hellre i telefon än träffar.
12. Är du en morgon eller kvällsmänniska?
Morgonmänniska helt klart. Älskar att vakna tidigt på morgonen när barnen fortfarande sover och jag kan göra vad jag vill en stund utan att ta hänsyn till någon annan än mig själv.
13. Hur får man dig på bra humör?
Tja, fråga mig om jag vill träna pilates med dig. Eller annan träning. Snälla komlimanger. 🙂
14. Springa, lyfta vikter eller yoga?
Springa och lyfta vikter. Definitivt inte yoga. Varför har jag skrivit om tidigare.
15. Prata känslor/problem med dina föräldrar, vänner eller psykologen?
Det beror på vad det handlar om. Men helst inte psykolog. Har bara träffat psykologer som jag inte tycker att det fungerat bra med.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “En hälsolista

  1. Håller med dig om vad hälsa är. För mig är det att hitta en bra balans i livet mellan allt så att både kropp och själ mår bra tillsammans i samma skal.

  2. Jag borde med dra ner på socker jag tror inte de är bra för kroppen i längden borde ha mer träning i vardagen 🙂

  3. Vad är palliativ vård för något? Jag tycker din beskrivning av hälsa låter sunt och bra, för det viktigaste är ju att man mår bra och äter bra, själv är jag dock ingen morgonmänniska. Men skönt med egentid då 🙂

  4. Väldigt spännande att få läsa dina svar! Har faktiskt aldrig haft hjärnskakning *pepparpeppar, men det låter inte alls roligt! Tycker det skulle vara lite kul att få läsa mer om det du läser just nu, alltså om psykisk ohälsa 😀 Kram

  5. Gud vad jag håller med dig om begreppet hälsa, jag blir alltid ställd när jag får den frågan. Vet liksom inte riktigt hur jag ska svara, eller hur långt svar folk orkar höra. Samma sak är det med ipren och dylikt, bra kost, träning och vitaminer är en bättre väg att gå. Jag ska beställa MSM här alldeles snart! Så surt att man inte får äta det under graviditeten. Kram!

  6. Alltså det är ju socker i allt idag känns det som.. Det är ju givetvis stor skillnad på socker och socker tycker jag. Tänker på sockret som finns i mat, och fruktsocker typ. Hellre få I sig för mkt fruktsocker än de som är i godis

  7. Vilken intressant lista som du har gjort. Hjärnskakning är ju inget kul alls att få, har fått de två gånger och de var ju inget vidare. Jag väljer också att vara täppt i näsan i ett år. Dock så har jag vart de för ett par år sen 🙈

  8. Borde också sluta med socker. Märker klart hur min kropp mår mer dåligt när jag fått i mig socker! 😕 Borde bli bättre på att träna mer regelbundet och balansera det med familjelivet.

Lämna ett svar