29 maj 2023

Att kasta sten i glashus

Godmorgon!
Hoppas att du mår bra och att du har sovit gott i natt. Jag kunde helt klart sovit mer i natt men känner mig ändå ”okejpigg”. Solen skiner, bara det gör mig prillig. Så lite jag sett solen nu i augusti. Att få sol på nosen ger helt klart mycket för måendet.
Mina planer för veckan är att jobba och på torsdag drar jag igång min pilateskurs. Tror också att torsdagen är veckans enda lediga dag. Jag jobbar i helgen och de veckorna brukar jag bara ha en ledig dag. Det är gratis prova på den här veckan och nu när det var länge sedan som jag körde pilates behöver jag planera min klass. Den ska vara utmanande men inte för svår och med för mycket fokus på detaljerna så jag skrämmer iväg deltagarna. Been there, done that.
Dubbelmoral i min blogg?
Jag fick en kommentar på mitt inlägg ”Det här med vegetarisk kost och cravings” som jag tänkte bemöta idag. Det första jag vill bemöta är påståendet om att det är köttet som är boven till våra vällevnadssjukdomar. Just studier kring kost när man själv ska ranka hur nyttigt man äter och skriva hur en genomsnittlig vecka ser ut ger jag inte mycket för. Att äta rent kött som inte är processat och inte har några tillsatser av några slag kan knappast vara dåligt för vår kropp. Vällevnadssjukdomar beror i första hand på fel kost, tex för mycket socker och för mycket snabbmat, för lite fysisk aktivitet och för lite sömn. Men också stress, alkohol och tobak. Inte att man äter det som vi människor ätit i alla tider. Det är min fasta övertygelse.
Det andra påståendet jag vill bemöta är meningen om vad som är hittepåmat och att jag ska vara försiktig med att kasta sten i glashus. Jag är väldigt väl medveten om att jag inte lever som jag ”lär”.  Men utesluter det då att få tycka till om hälsorelaterade ting? Om man läst min blogg ett tag borde man nog snubblat över ett och annat inlägg som bland annat handlar om koffeinets effekt kroppen (relaterat till mitt noccodrickande) och vad som för mig är ett klockrent exempel på modern hittepåmat. Senast för någon vecka sedan. <<LÄNK. När jag skriver om hittepåmat så menar jag inte naturlig mat. Jag menar det som är processat, som har en lång innehållsförteckning med bara en massa konstiga grejer som man knappt vet vad det är för något. Jag tror inte att det är någon hälsokur direkt. Inte i längden. Där ingår mina energidrycker, McDonalds och smågodis. Såklart. Något annat är otänkbart.
Angående att kasta sten i glashus kommer jag direkt att tänka på en diskussion som jag haft med en person. Den här personen påstår på fullt allvar att energidryck är mycket farligare än snus för det innehåller så mycket farliga ämnen. Det enda farliga ämnet jag hittat i energidryck är koffein. Livsmedelsverket har tagit hjälp av experter utomlands och inte hittat något stöd för att energidrycker skulle vara farligt för hälsan vid måttlig konsumtion. Att klaga på min nocco som jag tar en gång om dagen (ibland två om jag känner att det behövs) och samtidigt snusa är ett praktexempel på att kasta sten i glashus.
Om jag inte behövde anpassa mig efter fotboll så hade jag ätit ketogen kost. Det är den kost där min mage strulat som minst och där jag kände mig pigg och mådde som bäst. Den stora nackdelen är att det tar lång tid att ställa om kroppen till att kunna använda fett som energi istället för glukos. Allt måste stämma. Sömn, balansen mellan nutrienter, ingen stress och rätt nivå på fysisk aktivititet. Det går inte nu när jag vill döma fotboll. Det får bli längre fram, det har jag redan bestämt mig för.

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Att kasta sten i glashus

 1. Jag påstår ingenting. 🙂 Men jag skulle vilja veta vad de som mår dåligt av vego verkligen äter. Och hur. Många med IBS blir ju tvärtom bättre av att utesluta animalier.(Och ffa stress…)
  Kött är och förblir högst upp på näringskedjan vilket innebär att bl.a gifter hinner lagras på ett helt annat sätt än i t ex vegetabilier. Och det spelar ingen roll hur bra mat man ger djuret. Gifter lagras ändå. (Köper du det på Mc D kan du vara säker på att få en hög dos!)Det är intressant att du inte vill ta till dig den forskning som finns om detta med tanke på att du ju annars är både påläst och kunnig inom mycket.
  Precis som Anna har jag sällan cravings och pallar träna mer än de flesta i min ålder. Ja även yngre för den delen. Plus att jag har i princip noll sjukdagar sen många år tillbaka. Du är ung och borde inte ha varken ont eller vara så trött. Jag säger inte att vego är din lösning men helt klart verkar den maten du äter nu inte vara den rätta heller…

  1. Det vill jag med!
   Du har helt rätt i att jag inte mår bra på den kosten jag äter idag. Men det beror inte på att jag äter kött utan snarare att jag väljer att äta det som jag får ont av. Gluten, olika frukter som jag vet att jag inte mår bra av tex. Angående tröttheten tror jag mer det beror på att jag sover för lite. Jag går och lägger mig för sent i förhållande till när jag behöver kliva upp och får för få timmar sömn. Sen tror jag personligen att jag även skulle må bättre utan energidryck. Vet att koffein fluschar ut näringsämnen ur kroppen.
   Angående kött så läste jag på idag kring vad man tror är orsaken till att kött är cancerframkallande. Det vet man inte och man har inte kunnat fastslå om det är köttet i sig eller nitriter och så vidare som tillsätts till chark. Tänker att cancerfonden är en säker källa vad gäller det. Jag har så svårt att tro på att det som gjort att vi människor över huvudet taget kunnat överleva som art helt plötsligt är "giftigt". Och är det verkligen köttet i sig då eller eventuella ämnen som kan finnas i köttet som är orsaken? Kan man verkligen äta en helt giftfri kost? Tänker att marken tar ju upp regn och regnet är inte det renaste med tanke på alla luftföroreningar. Tänker mest högt kring det här.

 2. Jag är vegan sedan 3 år tillbaka och mår alldeles utmärkt. Tränar och tävlar i ultralöpning och längskidor och märker påtaglig skillnad åt det positiva hållet sedan jag ändrade min kosthållning till att helt utesluta animalier. Har inte längre något sötsug eller småätssug och har mycket mer ork och styrka till träningspassen och upplever att jag återhämtar mig bättre.
  För övrigt så är rött kött det enda livsmedlet som bevista vara cancerogent (om man räknar bort vissa giftsvampar förstås)
  Du har ju både besvär med din mage och verkar ofta vara väldigt trött, tänker på att du oft går och lägger dig vid kl 20, har en relativt liten träningsmängd etc. Kanske du skulle överväga att smyga in mer vegetabilier i din kost. Du kanske blir positivt överraskad….

 3. Man får såklart tycka och skriva vad man vill men kanske då också vara beredd på en diskussion?
  Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad ditt påstående om att vegomat är ohälsosamt kommer från? Det finns tvärtom tusentals vetenskapliga artiklar om dess fördelar och om köttets negativa påverkan på kroppen. Och ja, självklart är dålig kost, stillasittande liv, rökning, alkohol och stress inte sunt. Det är väl få som påstår det?
  Nåja, jag vet vilken mat jag mår bra av, som gör mig pigg och kroppen glad. 🙂 Att behöva gå på någon särskild "diet" för att ha det så verkar konstigt och tråkigt.

  1. Menar du att de som inte mår bra av enbart vegetarisk kost hittar på? Jag har aldrig påstått att det är ohälsosamt. Däremot så har jag skrivit att det inte är för alla. Vet inte var du fått det ifrån att jag skulle tycka att det är det? Jag har också skrivit att jag inte tror på att det är en universalkost som passar alla. All kost som man inte mår bra av är ohälsosam för individen oavsett om det är en vegetarisk eller en kost baserad på animalier.
   Att oprocessat kött utan några som helst tillsatser skulle vara farligt för kroppen är ett påstående som jag inte tror ett dugg på. Oavsett hur många rapporter du kan länka till.

 4. Livet vore bra trist om alla tänkte och kände precis likadant om allt. Du måste få uttrycka dina tankar, känslor och åsikter i din blogg eftersom det är just din blogg och där ska ingen annan tala om för dig vad du ska skriva om. Om man vill bemöta det du skriver så bör det göras i en trevlig ton. Gärna saklig och förklarande men påhopp är absolut inte ok. Du kanske vill ha en diskussion om vissa ämnen och då är det ju bra om det kommer motargument. I min blogg har jag inte det upplägget men jag vidhåller att alla bloggare själva måste kunna bestämma över innehållet och så klart avgöra vilka kommentarer man godkänner. Kontentan av det jag vill säga är att vi behöver inte alltid instämma i det som skrivs men då är det bättre att avstå från att kommentera om man inte kan göra det på ett trevligt sätt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: