I år är det sjunde gången som vi varit på Gotland. Helt klart har vi nu våra favoriter. Jag kan inte tipsa om gulliga små butiker eller bra restauranger eftersom vi mest är i naturreservaten. Och det finns det ett antal av. Men vi kan börja med lite praktiskt.
Innan vi åkte till Gotland funderade jag en hel del på om det gick att göra resan ”coronavänlig”. Eftersom vi dels åkt på lågsäsong men också hållt oss till naturreservaten var det inga problem att inte träffa en massa människor.
Överfarten
På båten hade de stängt av bord på restaurangtorget, i förliga salongen och i aktern satt passagerarna på varannan rad. När det var dags att gå ner till bildäck fick inte alla gå samtidigt utan ordningen började med att de som hade kupé fick gå ner först. Vid trapporna var det även värdar som påminde om att hålla avstånd men också hjälpte de som inte riktigt visste var de skulle gå. Allt för att öka avstånden till varandra. Man kan åka till Gotland både från Oskarshamn, Nynäshamn och Västervik. Västervik skulle vara väldigt smidigt för oss men den båten är mindre och jag blir så vansinnigt åksjuk eftersom den gungar mer även när havet är lugnt. Just i år går inte den turen dock eftersom det är coronatider och de bara får halvfylla båtarna. Då blir det inte lönsamt för företaget med den mindre båten. Ett tips, ta kort på väggen på bildäck. Det är lätt att glömma bort var man egentligen ställde bilen….
Boendet
Det allra första året när vi var på Gotland så bodde på Kneippbyns camping i deras tält. Tyckte det var helt okej faktiskt. Efter det så har vi provat olika varianter. Visby strandbys små stugor med loft, villavagn och de senaste åren har vi hyrt lägenhet. Lägenhet är helt klart det smidigaste om man inte har lust att äta ute varje dag och inte vill leva på det enklaste varje dag typ pasta och köttbullar. Det bästa med lägenhet är att barnen då kan få egna rum så de får lite känslan av att kunna gå undan om de vill det.
Eftersom att J skulle följa med den här gången och eventuellt E också så valde vi lägenheten med åtta sängplatser. Då fick vi fyra rum, tre rum med två enkelsängar och ett rum med dubbelsäng. Det stod inte i beskrivningen men vi fick också diskmaskin. Värsta lyxen ju! Även om vi körde på en hel del engångsmaterial (i papper) också.
När vi åker iväg så bor vi alltid i Visby. Anledningen till det är att Visby ligger centralt och det mesta iform av naturreservat ligger 30-40 minuter från Visby. Förutom Fårö och Hoburgen. Längst resa är det till Hoburgen med sina dryga nio mil.
Solnedgången över Östersjön
Vid det boendet som vi alltid hyr är det ett stenkast ner till strandpromenaden. Den leder bort till ringmuren (vill man gå från boendet och runt ringmuren och tillbaka så är det en runda på en mil, vi joggade den rundan förra året). Men iallafall, varje år fascineras jag av solnedgångarna här. De är fantastiskt vackra.
Visby innerstad
Väl i Visby får man inte missa Visby innerstad, delen innanför murarna. Här samsas små, gulliga hus med modernare hus, gulliga gränder, butiker och restauranger. Vill du gå runt muren på utsidan så är det en promenad på dryga fyra kilometer. Känns som ingenting för en vuxen men kanske lite maffigt för barnen.
Jungfrun
Missa inte Gotlands högsta rauk, trettio minuter från Visby. Första gången vi skulle gå hit med barnen så kändes det lite läskigt att gå hit eftersom det stod att vägen dit kantas av ett stup. Det gör det inte kan jag säga. Vägen dit går genom skogen. Däremot precis vid rauken måste man hålla koll på de små barnen då man är högt uppe, det finns inga stängsel.
Tofta Strand/Sudersand
Såklart ska man inte missa Gotlands populäraste stränder. Jag personligen föredrar Tofta före Sudersand alla dagar i veckan. Två år på rad nu har det varit galet mycket alger i Sudersand (som ligger på Fårö) medan vattnet varit klarare på Tofta. Barnen gillar också tofta strand bättre.
Sen vill jag även tipsa om mina tidigare inlägg: