Personligt

Att ödmjuka sig

Kan man förändra någon annan?

Min fasta övertygelse är att man inte kan det. Man måste själv vilja ha en förändring och känna att nu är det nog. Däremot så tror jag stenhårt på att man kan välja på hur man ska reagera på någons tillkortakommanden. Fundera inåt istället, varför reagerar jag så här. Finns det något inom mig som jag behöver ändra på. För precis så är det, förändring måste komma inifrån, för att man vill och känner att det är något som behöver göras.

När jag var tonåring (och även nu som vuxen) sa min pappa alltid ”bit ihop” när jag tyckte att något var jobbigt. Gissa om jag tyckte illa om det då men nu som vuxen kan jag se så många klokheter i dessa två små ord. Två små ord som vid en första anblick inte är så märkvärdiga men det rymmer så mycket. Det är ju precis så, man biter ihop och kämpar vidare. Även när omständigheter runt omkring inte är så skoj och det mest är pest och pina.

Att ständigt fly när det kniper är ett dåligt sätt att hantera jobbiga situationer på. Hur ska man utvecklas som människa om det första man gör är att fly när det blir lite jobbigt? Det är ingen bra strategi, jag tror att det leder till att man måste fly resten av livet om man inte lär sig att jobba sig igenom jobbiga situationer.

Att vara envis och stå upp för sin sak är många gånger bra men ibland behöver man kanske göra tvärtom. Att istället backa och ödmjuka sig. Att våga vara svag och mjuk. Att ha rätt är inte det viktigaste, man kan backa även om man tycker att den andre har tokfel.

Som avslutning vill jag skriva att man kan alltid ge någon en liten knuff i rätt riktning. Men beslutet att verkligen göra något måste komma från personen själv.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

5 Comments on “Att ödmjuka sig

  1. En förändring måste komma inifrån personen själv för att det ska bli bra. Sedan kan man självklart komma med goda råd och tips för att väcka lite tankar. Att påverka och övertala någon brukar inte vara så bra tänker jag.
    ”Bit ihop” är egentligen ett bra uttryck för visst har man fått göra det många gånger. Det är ju faktiskt så att vi klarar mycket mer än vad vi tror, oavsett vad det gäller.

Lämna ett svar