Min vardag

En reflektion kring en artikel i Expressen

Godmorgon! Jag har länge följt Ann-Cathrin Engwall, det är en förnuftig och kunnig röst bland all skrämselpropaganda. Idag ska jag dela ett inlägg direkt från hennes sida. Det är en kommentar på Matti Sällbergs påståenden i Expressen och framförallt en förklaring till varför viruset sprids ”off season”.

En artikel i Expressen i dag där “experten” Sällberg uttalar sig om nya eventuella kommande restriktioner LÄNKAS HÄR

“Efter en lugn vår har antalet covidsmittade patienter börjat öka igen.

Denna gång ökar smittspridningen mitt under sommarmånaderna.

– De nya varianterna verkar inte vara lika säsongsberoende, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.”

“Matti Sällberg tror att nya restriktioner skulle kunna bli aktuella, men bara om belastningen på sjukvården blir för hög.”

“Den nya varianten BA.5, en undergrupp till omikron, pekas ut som orsaken till ökningen. Enligt flera experter verkar den nya varianten kunna ta sig förbi immunförsvaret och smitta personer som redan varit smittade eller är vaccinerade.”

Min reflektion:

Vaccineringen har dragit ut pandemiförloppet i tiden och massvaccineringen har lett till en evolutionär selektion av flera vaccinresistenta virusvarianter som nu cirkulerar i världen. Nu när den antikroppsbaserade vaccinimmuniteten är helt passé så kommer allt fler som klarat sig tidigare bli smittade och testa positivt oavsett årstid eftersom mottagligheten fortfarande är relativt hög just pga massvaccinationen och smittsamheten, dvs virusets effektivitet, har ökat. Även de som haft tidigare SARS-2 coronavarianter före omikron kommer kunna bli smittade och testa positivt. Det finns dock en grupp som kan råka lite mer illa ut vid smitta än andra och bli ordentligt sjuka och det de som inte genomgått infektionen utan enbart har haft prevaccinskydd. Isoleringen och vaccinantikropparna har tidigare kanske skyddat individen från en coronainfektion men också mot uppbyggnaden av ett brett T-cellsminne mot alla virusets proteiner vilket gör individen mer mottaglig för en infektion med ett vaccinresistent virus.

Den som fortfarande tror att smittan vid det här laget går att begränsa med hjälp av restriktioner och munskydd är ganska naiv och okunnig. Man kan minska risken på individuell nivå genom att inte vara närgången kraftigt förkylda individer men att stoppa all smittspridning av ett coronavirus i hela världen är en utopi vilket borde framgå för de flesta vid det här laget. Fokuset på ett förkylningsvirus av typen corona som för en majoritet ger lindriga förkylningar leder också till att andra mer allvarliga medicinska problem nedprioriteras vilket kan få katastrofala konsekvenser för individer och för vårdresurserna på sikt.

Ann-Cathrin Engwall

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

4 Comments on “En reflektion kring en artikel i Expressen

    1. Ja, jag tror inte att det är svart/vitt som våra myndigheter hela tiden vill påskina. Jag litar på AnnCathrin eftersom hon är immunolog och har arbetat med att utveckla vacciner. Hon hade dessutom rätt när hon kritiserade massvaccineringen i samband med svininfluensan.

  1. Ja, måtte sansade och kunniga röster få större utrymme än de har fått tidigare under de senaste åren. Hur ska det gå?!

Lämna ett svar