Min vardag

Examensveckan!!!

Nu är den äntligen här!!!!

Två år är snart till ända, examensveckan är nämligen här. Två är med slit, gråa hår och funderingar kring att sluta och bara strunta i alltihop. Så här skrev jag för två år sedan när första skolveckan var till ända. (HÄR finns mer att läsa kring dag två och HÄR kring dag 3. Och såklart allra första skoldagen HÄR.)

Hela veckan har jag varit så pepp över att skolan dragit igång. Har längtat efter att få uppgifterna och bara starta. Jag är van vid att få direkta direktiv när jag pluggar, tänk direktiv av typen ”läs sida x-y och svara på frågorna”. Nu har jag inte ens en given bok att ta information ifrån utan jag kommer få leta upp precis rubbet. Det är ett helt nytt sätt att plugga på för mig. Jag är dock på det klara med att det här är en utbildning som kommer passa mig som handen i handsken.

Idag slog det mig att nu under två års tid kommer jag inte vara ledig när jag slutat jobbet för dagen. När jag kommer hem måste jag ta tag i skolan. Leta information och läsa på så jag verkligen kan titulera mig specialist sedan. Känns tufft såklart nu innan jag kommit igång och vet hur jag ska lägga upp mina uppgifter.

Den första uppgiften är iallafall rätt enkel. Jag ska berätta lite kort om ”jobb-Hanna” och varför jag valt den här utbildningen och lite kring tidigare erfarenheter. Den tänkte jag ta tag i bara jag skrivit klart det här inlägget. Nästa steg blir att strukturera upp uppgifterna. Det som gör det lite klurigt är att vi ska utgå från ett patientfall och det rent maskintekniska som är en stor del av utbildningen. Några av uppgifterna kan jag göra först när jag är ute på praktik på postop och akuten.

Precis som jag skrev för två år sedan så var det en utbildning som passade mig som handen i handsken. Jag har verkligen växt som undersköterska och jag har en helt annan grundtrygghet i mig själv. Det jag har lärt mig har jag verkligen stor nytta av på den avdelning där jag redan är.

Vi har fått 73 föreläsningar om allt från grundläggande kring andning till avancerad intubation. Vi har gått igenom omvårdnad, sjukdomar och kirurgi. Vi har fått en MR-utbildning och säkerhet vid den typen av underökningar. Vi har också fått lära oss om katastrofmedicin och hur man sanerar en person som blivit utsatt för giftiga ämnen. Och en hel massa annat.

I utbildningen har det ingått praktik. Mina LIA-placeringar blev: akuten*2, allmän intensivvårdsavdelning, brännskade-IVA, kirurgisk vårdavdelning och så barnakuten. Jag gjorde också tre pass postop för att se medicintekniska utrustning i form av övervakningsskåpet. Den LIA jag är minst nöjd med är min placering på barnakuten. Tyckte inte att jag passade in och eftersom jag inte är van vid att jobba med barn var det lite som att börja om helt.

23 inlämningsuppgifter har lämnats in med högsta betyg på alla utom en. Jag har skrivit fyra tentor och inte behövt göra om en enda. Sista terminens fokus har varit på att skriva mitt examensarbete. Mitt arbete handlar om intensivvårdsförvärvad svaghet och hur viktigt det är med mobilisering. För mycket stillasittande är aldrig bra och för den som är svårt sjuk är det ännu viktigare med mobilisering för att bibehålla muskelmassa.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

14 Comments on “Examensveckan!!!

 1. Härligt det måste kännas att examens veckan äntligen är här. Kul att läsa vad du hade för tankar när du började denna utbildning. Du verkar verkligen ha viljan att lyckas med denna utbildning. Det har varit så kul att följa dig när du gått denna utbildning i bloggen.

  1. Ja det var så roligt att äntligen vara klar. Samtidigt som det känns helkonstigt. Vad ska jag göra nu liksom…. Kul att du gillat att få hänga på här i bloggen.

 2. Men wow, vilka prestationer du gjort!! Du måste verkligen vara nöjd!
  Har en kompis som utbildat sig till sjuksköterska nu och blir också klar i dagarna. Hon har precis som du, jobbat under tiden och jag är så imponerad av hur ni fått ihop det! Grymt jobbat!

  1. Jag är hur nöjd som helst. Och så skönt nu att faktiskt få vara ledig efter jobbet och inte behöva sitta med studier. Samtidigt känns det helkonstigt.

 3. Jag har trott att du är sjuksköterska, vet inte varför. Jag kan inte fatta att det har gått två år, trodde du hade ett år kvar. akuten och intensivvårdsavdelningen hade jag själv tyckt varit intressant om jag hade pluggat. 🙂

  1. Det är många som tror det. Tycker jag är så tydligt med att jag är specialistundersköterska men det går visst folk förbi ändå. Tiden har verkligen gått fort. Kan inte fatta att det gått två år!

 4. Shit! Är det 2 år sen du börja skolan?! 😃 Å nu är du inne i examens veckan! Det har gått fort 😅.
  Tänk vad du har lärt dig under dessa 2 år. Växt som både människa & i rollen som sjuksköterska.
  Min farmor har cancer & det är bara att hålla det i schack. Hon var rädd för att gå ut i början. Men så sa en läkare till henne. Det är toppen bra att du rör på sig. Därför att som du säger, bibehålla musklerna som man har kvar. Låta hjärtat jobba &
  Hoppas att du har fått en annan bild än vad vi har som står utanför sjukvården & bara hör brister på personal, dålig miljö osv.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 5. Vad skönt det måste vara att du snart är klar. Likaså att du jobbat och pluggat samtidigt är ju inte det lättaste. Gjorde samma sak då jag läste till undersköterska. Till det ensamstående med små barn

 6. Du har verkligen kommit långt, riktigt långt! Och det med superbra resultat. Du kan vara oerhört stolt över dig! Jag menar du jobbade ju heltid” vid sidan om. Fantastiskt bra jobbat. Gissar att du även kommer få högsta betyg på ditt examensarbete. Håller alla tummar och tår.

Lämna ett svar