Min vardag

Check på årets fortbildning

Idag var det då dags för årets fortbildning. Det var en bra dag som bjöd på en hel del givande diskussioner. Tex så startade dagen med en intensiv diskussion kring en regelfråga från provet. För min del tyckte jag att svaret och tolkningen var solklar. Det tyckte inte den person som jag diskuterade med. Hur som helst så var det en bra diskussion. Det är ofta man behöver svara på regelfrågor på plan och då att få ”öva” så här på kursen är bra.

Följande stycke är för BP. Hon ville nämligen veta de nya reglerna. Eller nya är de inte utan snarare förtydligande om regler som kommit tidigare.

 • Man ska göra tidstillägg för målfirande.
 • Offside förtydligas vad gäller att en försvarsspelare spelar bollen och på så sätt upphäver offside. Man tittar på avstånd och huruvida spelaren har tid att göra något vettigt av bollen. Att spelaren har bristfällig teknik räknas inte.
 • Vid målchansutvisning har man förtydligat vilken bestraffning som gäller innanför straffområdet. Det är fortfarande straff men försöker man att spela bollen/utmanar om bollen så får man bara varning. Knuffar, dragningar i armar och så vidare är fortfarande målchansutvisning. Samma regelbrott som renderar varning i straffområdet vid målchans är rött kort utanför.
 • IFAB som tittar på regler och regeltolkningar har reagerat på hur målvakter beter sig vid straffsparkar. Nu har domaren mer befogenheter att stävja målvakters beteende. Bra tycker jag!
 • Om någon på bänken beter sig och man inte vet vem det är har man rätt att istället skicka ut den ledare som är högst ansvarig för laget. Det smartaste då är att fråga innan match vem som är högst ansvarig så vet man det innan man ska dra igång matchen.
 • Hands är nog den svåraste regeln och det kommer nya tolkningar varje år. I år har man förtydligat när det blir hands. Kommer bollen från egen fot/huvud/kropp och sedan studsar upp på handen så är det inte bestraffningsbar hands.

Efter en fullmatad förmiddag där vi gick igenom regeländringarna och körde en ”kahoot”, en sorts quiz, så var det dags för lunch. Jag råkade svara lite för snabbt på en fråga så uppfattade inte att de ändrat svarsalternativen. Annars hade jag haft alla rätt även ”på pappret”. Vi fick iallafall en riktigt god kycklinggryta till lunch. På eftermiddagen fokuserade vi på positioneringar på plan och arbetsmiljön på plan.

Det här diagrammet nedan är ett resultat från en enkät som svenska fotbollsförbundet skickade ut 2021 och 2022. Tror även att de skickat ut en för 2023. Jag har varit med och svarat och tillhör den skaran som inte blivit utsatt för hot. Däremot har jag varit med om både spelare och ledare som varit arga på mig när de tyckt att jag inte gjort ett bra jobb.

Ser du trenden? Det är ytterst oroväckande att hoten mot domare ökar och det är inte på något sätt okej.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

4 Comments on “Check på årets fortbildning

 1. Tack Hanna!!! Både för länken och alla förtydliganden. Kan säga att du gjorde inte bara mig glad utan också min bloggkompis Steve som är funktionshindrad och bor på ett äldreboende i Örebro. Kommer mejla din text till honom. Han är lika fotbollsnördig som jag. Och nu har vi äntligen tillgång till ”inside information”. Än en gång – 1000 tack:-)

  Kul att du gjorde så bra ifrån dig vid testet. Förväntade mig inget annan från dig. Du är så himla duktig oavsett vad du sätter tänderna i;-)

  Hot mot domare borde inte få finnas respektive borde bestraffas, på riktigt alltså. Kan ha fel, men minns ett fall där en 15-årig domare som dömde en match i St Erikscupen blev påhoppad av flera föräldrar. Han skadades lindrigt och det hela polisanmäldes. Minns inte utgången. Men killen agerade aldrig domare nåt mer. Tragiskt

  Är lite förvånad att kvinnliga domare får stå ut med så mycket hot. Okej, det finns ju färre kvinnliga än manliga domare, men jag tycker procenttalet är väldigt högt. Som sagt, jag har ju bara sett kvinnliga domare i stora mästerskap. Är det mästerskap för damer gnälls det ju inte alls jämfört med VM/EM för herrar.

  1. Glad att mitt inlägg uppskattades. Du får hälsa din kompis att det bara är att fråga mig om det är något som han/du funderar över. Jag har också läst flera fall med ungdomar som blivit rejält utsatta på plan. Hemskt ju! Just vad gäller att skrika på nya domare så är ofta föräldrarna värst. Angående hot mot kvinnliga domare så funderar jag över om det är så att hoten ökar hos kvinnor på grund av att de också dömer herrfotboll på hög nivå.

Lämna ett svar