Hanna tycker

Framtidens mat

Rubriken låter som ett dåligt skämt men i klimatkrisens namn testas olika alternativ till mat. Insekter är ett av dom. På en skola i Sverige har det serverats köttfärs gjord på larver utan att eleverna vetat om det. Mjölmask som enligt livsmedelsverket är tillåtna som mat till människor ger vi här hemma till våra ödlor. Skulle aldrig få för mig att äta det själv och jag mår illa av bara tanken. Om barnens skola serverade insekter i maten skulle jag bli väldigt arg faktiskt. Jag vill inte äta insekter och då ska inte mina barn göra det heller. Om de inte väljer det själva förstås men då ska de veta om det.

Det mest oetiska i skolans agerande är nämligen inte att de låtit barnen äta insekter. Det är snarare att de inte låtit barnen få veta innan utan kör ett ”blindtest”. Fine om man vill käka insekter och valt det själv men man ska inte luras att tro att man äter något helt annat. Jag tycker heller inte att barn ska vara testpiloter. Testa på vuxna istället.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

10 Comments on “Framtidens mat

 1. Ja, det är inte juste att testa på elever och inte berätta innan vad de äter. Inte bra.
  Reagerar också på att så där lät det för ca 40 år sedan också. Framtidens mat skulle vara insekter..
  Hjulet rullar på tycks det som.

  1. Oj, pratades det om det för så länge sedan? Ja då har det inte gått snabbt med utvecklingen. Kanske det dröjer ytterligare fyrtio år innan det blir verklighet.

 2. Jag skulle absolut inte vilja äta det heller. Ska det testas så ska naturligtvis alla vara införstådda med vad som serveras. Vilket liv det hade blivit om man han hade smusslat in fläskkött utan att berätta det. Så skolor får gärna testa men upplys!

 3. Bara att läsa inlägget får mig att må illa. Okej, jag äter gärna ”ovanliga” saker, men jag vill veta innan vad det är som jag stoppar i munnen. Blindtester gör man inte på de sättet och barn är inga försökskaniner – oavsett hur gamla de är.
  Dessvärre är det ju fler som ”varnar” för insektsmat i framtiden. Har läst någonstans att Finland ligger långt förre oss med insektsmat.
  Nej, usch. Bara att föreställa mig att jag just nu äter en mald kackerlacka får mig att spy…

  1. Jag vill också veta. Tycker inte att det är okej att man lurar barnen på det där sättet. Hm, det har jag missat att Finland kommit längre, det vill jag läsa mer om.

 4. Håller helt med dig. Att inte barnen fått veta i förväg vad det är i maten är så dåligt. Jag hoppas föräldrar till barnen reagerar och säger ifrån att detta inte är okej.

Lämna ett svar