Tänkvärda inlägg av andra

Högre status att jobba på US än på äldreboende?

Godmorgon! Idag tänkte jag dela en text som Rickard har skrivit. Han skickade in insändaren i förrgår och den blev publicerad redan dagen efter. Tänkte jag skulle dela den här med. Det är viktigt att lyfta hur synen på undersköterskor och äldrevården faktiskt är. Det är ett viktigt yrke som vi inte klarar oss utan.

Det är svårt att rekrytera undersköterskor med god kompetens till äldrevården när synen på den är så skev. Jag känner många anställda i äldrevården som inte vill nämna utanför arbetsplatsen att man jobbar i äldrevården.

Det har nu under en längre tid varit svårt för olika utförare inom äldrevården att hitta kompetent personal. Jag var färdigutbildad undersköterska 2004 och arbetade i början inom olika områden. Områden som sjukhuset, personlig assistent, hemtjänsten med mera. Sedan 2010 har jag arbetat i äldrevården på vårdboende. Jag älskar mitt jobb trots att lönen är kritiserad och arbetsvillkoren sådär. Men alla mina kollegor, chefer även de äldre jag hjälper anser mig kompetent och jag har en vilja att lära mig mer och utvecklas. Konstigt nog finns det ett problem med just kompetensen.

Bland vänner och bekanta får jag höra att jag i deras tycke borde arbeta på sjukhuset istället. Jag har även haft mycket kompetenta kollegor och nära anhöriga som slutat arbeta i äldreomsorgen för tjänster just på sjukhuset. Ingen skugga över detta eller dessa personer. Men problemet är att genast anses dessa personer ha högre status än oss som stannar i äldrevården och ger de äldre kompetensen som de är värda. Till och med i min närmaste krets får jag höra denna visa. Att undersköterskearbetet på sjukhuset har högre status trots att vi har exakt samma utbildning, bara olika arbetsuppgifter.

Så klart att det blir svårt att rekrytera undersköterskor med god kompetens när till äldrevården när synen är så skev. Jag känner många anställda i äldrevården som inte vill nämna utanför arbetsplatsen att man jobbar inom äldrevården. Detta eftersom reaktionerna många gånger blir nedvärderande.

Tänk vad många fler som skulle välja yrket om man även utanför arbetsplatsen skulle få höra att man har ett värdefullt yrke. För en sak är säker efter alla år i yrket: om man visar de äldre att man brinner för sitt jobb, visar god kompetens och bra bemötande och ett leende. Då får man iallafall av de äldre individerna man hjälper höra att man är värdefull. De äldre ger mycket uppskattning om man visar att man förtjänar det.

En önskan vore att allmänheten och sin närmaste krets också någon gång kunde ge en glimt av att arbetet är värdefullt. Då skulle det nog bli lättare att få bra rekryteringar till våra vårdboenden runt om i Linköping och resten av landet. Äldrevården är inte ett yrke vem som helst klarar. Här finns svåra situationer att hantera. Allt från svåra etikfrågor till sorg, död, smärta, ge rätt läkemedel och kriser och infektioner. Listan kan göras lång med svåra arbetsuppgifter och då krävs god kompetens, alltså inte vem som helst.

”Undersköterska som brinner för en god vård”

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

7 Comments on “Högre status att jobba på US än på äldreboende?

  1. Så bra skrivet! Tack för att du delade artikeln. Instämmer till fullo. Har en dotter som är fysioterapeut på ett äldreboende så en del kunskap har jag fått om just hur arbetssituationen jan vara. Inte minst anhöriga som kräver allt och lite till. Mer personal och bättre arbetsmiljö och högre status skulle vara värt mycket.

    1. Det är en viktig artikel och fler behöver få upp ögonen för hur det faktiskt är att jobba inom vården. Jag tror att alla vill ha någon som kan ta hand om sina föräldrar när man själv av olika anledningar inte kan. Fortsätter det så här så kommer det snart inte finnas någon kvar. Det är en skrämmande tanke tycker jag.

  2. Klok insändare. Det är däremot inte klokt att nedvärdera äldrevården. Så bra att denna fina människa finns kvar där på äldreboendet.

  3. Jag upplever att det alltid varit så. Precis som inom skolan där fritids är absolut längst ner på listan. Många inom förskolan tror att de är mest längst ner, men jag skulle säga att de har högre status än fritids. På fritids kan vem som helst jobba är lite synen. Så är det ju med äldrevården också. Liksom längst ner, högst upp upplever jag att: förlossningsvård, barnvård och kirurgen är. Tätt följt av IVA och akuten.

Lämna ett svar