Min vardag

Hoppa på tåget – Snö

Innan jag tar tag i dagens studier så tänkte jag hoppa på Åkes bloggtåg. Bilden ovan har jag skamlöst snott från hans blogg. Hoppa på tåget är en utmaning där man ska tolka ett givet ord i både ord och bild. Veckans tema är Snö, om man vill vinna trisslotter kan man kika in hos honom och gissa vem av deltagarna som valt veckans ord.

Något som förundrar mig: Är hur vi svenskar alltid verkar bli så chockade när det blir snöväder. Det är som att man glömmer bort att det kan bli snö även söderut. Kritik mot snöröjning kommer varje vinter. I vintras delades det en kul grej på Facebook. Här kommer den i sin helhet:

❄️ SNÖRÖJNINGENS REGLER ❄️ Tack till Hillerstorps Schakt AB

1) Plogenheterna ska vara på exakt samma tid överallt i hela samhället, klockan 04.00, men helst senare, för vissa försöker sova. En del åker dock till jobbet strax därefter och då måste ju vägen vara plogad innan dess.

2) Snöröjarna måste använda räfflade plogar, isskrapor och vanliga skopor samtidigt, eftersom en del snö och is ska lämnas kvar på vägen, men all snö ska bort.

3) Snön får inte plogas ut på trottoarerna och ej heller på vägarna, det får inte förekomma plogkanter, en mittsträng av snö eller snöhögar.

4) Snön får inte kastas av vägen eller plogas mot någons infart, särskilt inte garageuppfarter. Helst ska infarten vara snöröjd, men det får inte vara några spår att någon HAR snöröjt.

5) Närmaste området kring soptunnan liksom brevlådan ska snöröjas, men även här utan spår att någon HAR gjort det.

6) Snöröjningen ska inte påbörjas förrän snödjupet blivit tio centimeter, och spårdjupet får vid inget tillfälle överstiga sju centimeter.

7) Det får inte plogas för smalt så gatan upplevs trång – eller för brett, så trafiken på gatan kör för fort.

😎 Det får inte vara ojämnt.

10) Det ska inte plogas efter varje snöfall, bara om det fallit mer än fem centimeter på vissa gator, och tio centimeter på andra.

11) Vissa maskinister är bättre än andra. De som är bäst ska snöröja hela samhället. Vara på alla platser samtidigt.

12) Om det kommer en snökanon eller snöstorm som levererar massor med snö ska snöröjningsresurserna, i förhållande till snömängden mätt i centimeter, omgående ökas i kvadrat och därmed kunna vara på varenda gata i kommunen vid varje given tidpunkt under snöfallet.

13) Efter plogningen ska sandspridarna ligga tätt efter, men de får inte använda för grov eller för fin sand. De får inte sanda för mycket eller för lite. I vissa fall ska det inte sandas alls. Det får dock inte missas att sandas på något ställe.

14) Halva trottoaren ska vara sandad så man inte halkar och minst halva ska vara osandad för pulka och sparkåkare. Hela trottoaren måste vara sandad för de äldre.

Disneyklassiker på temat snö: Snövit och de sju dvärgarna. Den här filmen var den allra första Disneyklassikern som gjordes och den kom ut redan 1937. Sedan dess har det kommit många fler Disneyfilmer och fler på temat snö är just Frost om systrarna Elsa och Anna där Elsa fått magiska krafter men som föräldrarna får Anna att glömma efter en olycka där Elsa frös Anna av misstag. Säg den lilla flicka som inte älskar Frost. Min dotter är inget undantag.

Disneyfigur: Här måste vi såklart ta med snögubben Olof från just filmen Frost. Så fint ju när han väljer att börja smälta för att Anna inte ska frysa till is.

Bloggare som är med:

Carita 

Stefan 

Znogge

Nalta Norrland

 Angelgirl

Äventyret Framtiden

En Vanlig Man

BP

En Jordemors liv och lustar

LillaSyster 

Professordeutsch

 Paula 

Livet Efter 80

Anki 

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

14 Comments on “Hoppa på tåget – Snö

 1. Härliga snöbilder du delar med dig utav.. Trevligt att du ser ut att vara så glad åt snön! Ursäkta att jag ej varit här och skrivit ännu, dessa regler du delat från FB har jag ej missat där inne.. Men kul att se dom även på din blogg! 🙂

  Men just i skrivande stund saknar jag denna Lördagens Hoppa på tåget ”Maskot”.. Hoppas du hinner med att lägga upp och även gissa vem som står för ordet – Innan Måndagen är slut!

  Trevlig helg! 🙂

 2. Bra snöregler där! Inte ploga om det inte kommit mer än fem cm snö, just det!
  Jag hade tur som kunde vara med i Hoppa på tåget med en bild avsedd för ett annat inlägg 🙂

 3. Vad trevligt att du hoppade på tåget 🙂 Men då får gissa på vem du tror också är bakom ordet. Men skicka det till min mail. Glada bilder på snö dessutom och där står du mitt i och ser så lycklig ut 😉 Chockade när det blir snöväder får vi Norrlänningar aldrig bli, vi får anpassa oss efter väglaget och kyla. Jag har tex två fyrhjulsdrivna bilar på gården och traktor samt en fyrhjuling. En gång var det mycket nära att jag fick ta traktorn till jobbet. Men då hade jag en Dodge Pick Upp hög och med 4W naturligtvis… det var 40 cm oplogad väg på mycket smala vägar här på ön. Ja vist for jag lite tidigare för det kan finnas bilar man måste dra upp ur dikena. Jag har bilder på denna resa. En gång när jag for hem drog jag upp tre bilar. Förta bilen var en med en gråtande mamma som stod på vägen och bilen i diket, jag hade en lina på flaket såklart, andra bilen satt lite värre med det gick till slut och den tredje var en taxi som låg i diket som jag såg då jag skulle svänga typ i00 meter framför, jag slog i backen och backade dit och hoppade ur och kopplade i hans ögla fram han hade satt dit, då kom har ut och sa: Snabbt kopplat sa han! Ja du är tredje på en stund. Mina vägar här ute på ön plogas lite för brett ibland så går man ut kan man lätt glida ner i diket (jag har gjort det själv) Fick väcka frun en gång klockan 05:30 i snöstorm… hon gillade inte att åka traktor till dit jag låg vill jag lova. Du har fipplat med stereon sa hon bryskt! Det var i en uppförsbacke. Jag vågade inte dra bilen bakåt för att inte åka in i traktorn då bilen kom ut på vägen och det var två km hemifrån. OBS detta var en Ford Kuga såklart 🙂 Hur som helst kom jag hem på kvällen och frun tog bilen och får til ngn väninna och kommer hem lite chockad: Du jag höll på åka ut i samma kurva som dig, såg spåren! Det hade blivit ngt fel på 4 hjuls drivningen. Man lär sig att åka 4W på ett sätt… För några dar sedan kom det upp ett minne på ansiksboka hur jag kommer in hemma på gården med snö upp till lysena på min BMW X3. Tur jag hade bil att åka med, det var säker 40 cm snödjup då också på vissa ställen. Driver snön kan det ju bli värre.

  1. Jag har ingen aning om vem som hittat på ordet. Kanske ska gissa bara, vi får se. Vilka ”snöiga” minnen du delar med dig av. Det är verkligen lätt att kana i diket, även med bästa förutsättningar.

 4. Alla vill ha snöröjning och ändå är folk så otacksamma mot den som röjer. Själv är jag bortskämd med en egen röjare av garageuppfarten, visst kostar det lite grus, men jag är så tacksam för jobbet han gör. Det finns nytt grus att köpa och ösa ut till sommaren. Kul att du hoppat på tåget.

 5. Alltså FB-inlägget är helt underbart. Precis så är det ju. Tack för ett riktigt gott skratt.
  En bloggare jag följer som bor i Skåne önskar sig ”snöplogare” från Norrland för ”där vet man vad man gör”. Tveksamt, för i norra Sverige sandar man inte mig vetande;-)
  Att sedan snön kommer som en stor överraskning varje vinter om man bor i mellan- och södra Sverige är ytterligare en faktor man bör tänka på.
  Läste en insändare i lokaltidningen idag. Där tackade en herre för utmärkt snöröjning in min kommun den här vintern. Undrar var den killen bor? Inte i där jag befinner mig i alla fall. Däremot har HSB skött snöröjningen på parkeringen och på innergården som vanligt riktigt bra.

Lämna ett svar