Hanna funderar

Jag vill inte bli reducerad till en könlös ”livmoderbärare”

Jag måste skriva om en sak idag. Jag är medveten om att jag ger mig ut i ett riktigt minfält. Jag är beredd på alla reaktioner. Kanske att någon ”avvännar” mig. Men jag måste lyfta mina tankar kring en utredning som är ute på remissrunda nu. En utredning som jag personligen får ont i magen av. Inte för att jag är emot jämlikhet utan för att jag inte tror på att reducera allt som har med kön att göra till ingenting, till något neutralt och ickepersonligt.

Är det rätt att den som identifierar sig som ickebinär ska diktera villkoren för hur alla ska leva? I sin strävan efter jämlikhet ska alla avidentifiera sig till en ”hen”, ett könsneutralt pronomen. Vad kommer det leda till i förlängningen? Är det enkom positivt?

Jag som är kvinna och vill identifiera mig som kvinna, ska jag reducera mig själv för att någon annan ska känna sig inkluderad? Jag skrev för ett tag sedan om tankevurpan i att inkludera genom att samtidigt exkludera. Jag får inte ihop hur det är inkluderande att försöka ta bort allt som är kvinnligt respektive manligt. Är det inkluderande att alla ska stöpas i samma mall? Är det inkluderande att alla ska anpassa sig efter minoriteten?

Att föda barn har inget särskilt med kvinnor att göra. Det är utgångspunkten för en utredning om föräldrabalken som nu är ute på remissrunda. Utredningen, som initierades under den förra regeringen, syftar till att ”modernisera” den svenska lagstiftningen kring föräldraskap.

En graviditet kan aldrig någonsin bli könsneutral! Har man livmoder, bröst och en snippa så är man de facto en kvinna. Oavsett vad man definierar sig som, eller vad man känner sig som. Jag vill inte bli reducerad till en anonym ”livmoderbärare” eller till ”den som har fött barnet”. Det är att nedvärdera mig som kvinna. Att det min kropp kan göra är inget som är värt något. Det kan vem som helst göra.

Vi kan inte ändra språket för att inkludera ett fåtal personer som gör egna val, man måste ta konsekvensenerna av sina egna val.

Länk till artikeln i GP

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

9 Comments on “Jag vill inte bli reducerad till en könlös ”livmoderbärare”

 1. Ofta håller jag inte alls med dig eller delar dina åsikter i vissa frågor men här gör jag det.
  Jag har full förståelse och respekt för att man kan vara född i fel kropp m.m.m. Står upp för det alla dagar i veckan.
  Vill gärna få samma respekt tillbaka, jag är kvinna (!). Ingen livmoderbärare eller något annat. Kvinna och det vill jag gärna tilltalas med av samma anledning som en del vill vara hen m.m.
  Det får inte gå för långt så vi som är födda kvinnor och män och känner oss som det och kallar oss för det inte får det. Då blir det väldigt fel…
  Hörde att man helst inte ska fråga nyblivna föräldrar om det blev en pojke eller flicka… När hamnade vi där? Hur är det fel?

  Blev långt och kanske lite rörigt men hoppas du förstår vad jag menar.

 2. Jag håller med dig fullständigt i vartenda ord du skriver. Så jag kommer inte att avvänna dig. Jag använder inte ordet ”hen” överhuvudtaget, och kommer aldrig någonsin att göra det. Man kan varken prata bort eller förbjuda att vi människor har olika kön – oavsett vad någon må tycka om detta faktum.

 3. Jag håller med dig fullt ut. Börjar redan i förskola för man inte ska sätta in barn i fack, Anser att man gör det då barnen inte får välja. Till det så blir allt så dubbelt. Det ska vara skilda badtider, idrottslektioner osv. Och nu kommer även jag vara ute på hal is. All acceptans av slöjan, I nästa andetag ska allt vara könsneutralt. Ofta är det samma grupp av människor som förespråkar det. Jag får inte ihop det.

 4. Håller helt med dig. Som feminist med gott minne vet jag att osynliggörande språk verkligen får människor att försvinna. Och kvinnor är de som har allra mest på att förlora på att vi plötsligt reduceras til en funktion typ ”livmoderbärare”, ”menstruerande” Vilken enorm backlash det innebär för allt vad vi slagits för: tex att kvinnor inte bara ska reduceras till barnafödare som därför blir värdelösa efter klimakteriet.

  Detta är så galet som något kan bli. det är bara att se hur JK Rowling behandlas och andra kvinnor som påtalat detta. Men jag hoppas folk börjar fatta vidden av det hela snart.

Lämna ett svar