Hanna funderar

Krisen i sjukvården

Lena Hallengren,

Det är inte ”SD-regeringens” fel att vi har en kris i sjukvården. Det vi ser nu är ett resultat av satsningar som uteblivit, konstanta neddragningar inom vården och en trötthet hos personalen att det aldrig satsas på bra arbetsvillkor. Det kan vi inte lasta sittande regering för utan det är ett ansvar som politikerna måste ta och inte skylla ifrån sig och mena att det är någon annan som skulle ha löst problemet.

I tider av kris är det av yttersta vikt att samhällets ledare tar sitt ansvar på allvar och agerar klokt och beslutsamt. Nu, mer än någonsin, har vi behov av politiker som är villiga att axla bördan och hitta lösningar på våra största problem. Tyvärr har vi alltför ofta sett politiker som istället för att ta ansvar skyller ifrån sig när det gäller den akuta krisen inom sjukvården.

Krisen i sjukvården är inget nytt fenomen. Den har under lång tid varit en ständigt återkommande fråga som kräver politiska åtgärder. Trots detta ser vi alltför många politiker som väljer att ducka för ansvaret och istället pekar fingret åt andra, vilket inte bara är ohållbart, utan även farligt för vår samhällsfunktion.

Ett tydligt exempel på detta beteende är när politiker skyller ifrån sig genom att peka på bristande resurser eller budgetbegränsningar. Visst, det kan finnas ekonomiska utmaningar, men det är politikernas ansvar att fördela resurserna rättvist och prioritera det som är mest akut. Genom att undvika detta ansvar och istället skylla på ekonomin, riskerar de att utsätta patienter och vårdpersonal för fara.

En annan vanlig undanflykt är att politiker skyller på tidigare regeringar eller på byråkratin inom vården. Även om det finns problem som rotar sig djupt i historien eller ineffektiv byråkrati, är det fortfarande politikernas uppgift att identifiera och åtgärda dessa problem. Att skylla på föregångare eller på systemet som helhet är inte en lösning. Det är en undanflykt.

Vidare ser vi politiker som ägnar sig åt att peka finger till andra partier och bara peka på vad man gör fel istället för att samarbeta över partigränserna. Kriser känner inte till partipolitik, och det är dags att politiker inser att de måste enas och arbeta tillsammans för att rädda vår sjukvårdssystem. Att använda krisen som en plattform för partipolitik är oansvarigt och farligt.

För att hantera sjukvårdskrisen på ett effektivt sätt behöver politiker ta flera viktiga steg. För det första måste de vara öppna och ärliga om de problem som finns. Att försöka dölja eller förminska krisens omfattning tjänar inget syfte och skadar endast förtroendet för politikerna. För det andra måste de samarbeta över partigränserna och hitta gemensamma lösningar. Krisen kräver en samlad ansträngning från alla politiska krafter. Slutligen måste politiker ta ansvar för sina beslut och handlingar. Det är dags att sluta skylla ifrån sig och istället agera med mod och beslutsamhet.

I en tid då vår sjukvård står inför enorma utmaningar och när människors liv och hälsa står på spel, är det av yttersta vikt att politiker tar sitt ansvar på allvar. Att skylla ifrån sig är inte bara oansvarigt, det är farligt. Vi behöver politiker som är beredda att agera och hitta lösningar, inte politiker som duckar för ansvaret och pekar finger åt andra. Det är hög tid för en förändring i hur våra politiker hanterar sjukvårdskrisen, och det är vi som medborgare som måste kräva detta ansvarstagande.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

6 Comments on “Krisen i sjukvården

 1. När det gäller viktiga frågor som bland annat skola, vård och omsorg så går det inte att skylla på varandra. Här gäller det för samtliga partier att samarbeta för en samsyn. Det borde vara en självklarhet men i stället blir det pajkastning. Hallengrens uttalande är patetiskt tycker jag.

  1. Jag håller med. Alla partier måste släppa prestigen och börja samarbeta för Sveriges bästa. Problemet är väl att de har olika syn på hur man ska ta sig dit.

 2. Kan bara hålla med.
  De problem som Sverige just nu brottas med, och de är många, har inte uppstått det senaste året, utan är en följd av många års misskötsel.
  Min fru, syster och svägerska jobbar i vården och har sett problemen torna upp sig under en rad år.
  Mitt råd är att man slutar skylla på varandra på barns vis och att man istället gräver ned stridsyxan och samlas kring runda bordet för samtal på vuxet vis.

  1. Jag tänker att partierna måste samarbeta och sluta kasta skit på varandra. Det kommer definitivt inte göra saker och ting bättre och det gäller både de röda och de blå partierna.

Lämna ett svar