Tänkvärda inlägg av andra

När rädsla får styra

Jag ser människor springa dit skyltarna pekar. Jag hör människor lyssna till det megafonerna förmedlar. Ickereflekterande. Utan att ifrågasätta. Aningslösa. Kort sagt, det gör mig bekymrad. Det kan komma att göra väldigt ont i slutänden.

Rädda människor är ologiska människor.

Själva tankehjärnan sätts ur spel och när amygdala blir överstimulerad aktiveras våra försvarsreaktioner. Det är av rädsla vi förlorat demokrati och gemenskap genom historien. Det är rädslan som ställer oss mot varandra. Det finns de som tjänar mycket på att vidmakthålla dessa mekanismer. På att polarisera, ställa oss mot varandra.

Det vidmakthålls genom att blodflödet minimeras i vår frontallob och cortex, delarna i hjärnan som hjälper oss tänka logiskt och att känna samhörighet och ömhet. Det vidmakthålls när vi matas med krig, sjukdom, hot, förödelse och ondska. Kunskap i grundläggande biologi och sociologi används inte bara i goda syften.Vi behöver fundera på vad skyltarna säger oss.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

7 Comments on “När rädsla får styra

  1. Ingmarie, jag har sett dina kommentarer lite överallt både kring pandemin och nu även kring kriget och jag blir verkligen både mörkrädd och besviken. Hur kan man ens uttrycka sig så som du gör? Att ifrågasätta att vi ska hjälpa Ukraina? Naturligtvis ska vi hjälpa Ukraina, det är oskyldiga civila människor, oskyldiga barn som skadas, dödas och tvingas på flykt. WHO meddelade igår att över 70 sjukvårdsanrättningar har utsatts för riktade angrepp. Många många civila har skadats och ca 100 barn har av WHO bekräftats döda till följd av kriget. Tycker du att det är okej och någonting som vi inte ska reagera och förfasas över?

    Jag är sjuksköterska precis som du och vet du, jag skäms över att jag någon i samma yrkeskår som jag uttrycker sig så som du gör. Total avsaknad av medmänsklighet och empati. Otroligt otäckt.

  2. Så är det. Kolla hur alla nu är rädda för krig. Och plötsligt ska vi hjälpa alla i Ukraina oavsett. Även nazisterna. Att ex Jemen blivit bombat i 7 år eller att det ryska folket lider är skit samma.
    Folk verkar ha slutat tänka…

Lämna ett svar