Tips

Om olika strategier för att plugga effektivt

Så skönt det var att få sova till tio idag, hade ingen klocka som väckte mig. Det behövde jag. Jag jobbar i natt så behövde sova lite extra. Idag har jag suttit med mina studier. Fokus har legat på akutsjukvård eftersom att jag i veckan som kommer ska ha praktik på akuten. Men det kommer även fokuseras på lungor och sjukdomar i lungorna.

Idag tänkte jag tipsa om några saker för att kunna plugga fokuserat. Kanske att du som läser här pluggar själv eller har någon i din närhet som pluggar. Då kan dessa tips vara väl värda att läsa.

  • Börja med att sätta mål för dagen

Jag tycker att det är viktigt att ha en plan för dagen, en plan för vad jag vill hinna med. Det kan till exempel vara att fokusera på ett särskilt kapitel i boken eller en särskild inlämningsuppgift.

  • Att prioritera

Vad är viktigast just? För att kunna prioritera skriver jag att göra-listor. Det gör det lättare att få en bra överblick över vad jag ska göra. Jag skriver också listor på områden jag vill djupdyka i men kanske inte aktuell dag. Jag skriver upp tankar som dyker upp för att inte glömma bort. Allt detta gör att jag kan hålla fokus.

  • Studiemiljön är såklart viktig!

Jag pluggar bäst sittandes vid köksbordet. Men det är lätt att få träsmak så sitter också ofta bekvämt i mitt hörn i soffan. Det är lätt att bli distraherad så jag pluggar bäst när tv:n är avstängd och mobilen ligger i ett annat rum.

  • Studietekniken

Det gäller att hitta det som fungerar bäst. Jag kan inte läsa en text rakt upp och ner. Jag måste skriva samtidigt. Det leder till att jag får rejäl skrivkramp men jag lär mig bättre. Att plugga tillsammans är också något som är bra. Då kan man diskutera tillsammans och lära sig av varandra.

  • Pauser

Det är viktigt att ta pauser regelbundet. Det är inte särskilt bra att sitta flera timmar i ett svep. Jag tycker det är svårt att ta pauser. När jag är inne i ett flow så vill jag helst inte avbryta. Men det är viktigt att planera in raster. Ta en promenad, göra något annat en stund.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

2 Comments on “Om olika strategier för att plugga effektivt

  1. Bra tips!
    Jag behöver inte plugga det här året men dina tips fungerar bra även när man har mycket pappersarbete som ska göras. Det där med en bra stol hemma är precis likadant här. Har inte högsta prio på vår inköpslista.
    Ha en skön söndag!

Lämna ett svar