Hanna funderar

Överväger verkligen nyttan risken?

Vad börjar man ett inlägg med när man inte kan skriva godmorgon? Känns så knasigt att gå rätt på men å andra sidan så gör ju folk det. Jag kommer aldrig bli den som skriver ”hej mina bloggisar” eller avsluta inlägget med ”kramizar” eller ”puss”. Inte för att det är något fel på det. Det är bara inte jag. 😛 Jag ska jobba i natt så jag har sovit hela förmiddagen. Totalt tre timmar så det känns som att jag har alla förutsättningar för att kunna vara pigg i natt. Lunchen är inmundigad, jag har druckit kanske några för många glas cocacola och nu ska jag skriva färdigt det här inlägget som jag började på för ett tag sedan.

Statistik från svenska intensivvårdsregistret, period 2020-01-01 till 2022-12-31

Ibland känns det som att medierna är väldigt ensidiga. Det var covid under två år, sen kom kriget och då var det det enda det rapporterades om. Därefter kom Paludan och hans koranbränning. Då är det lätt att missa en sådan viktig nyhet som Göteborgsposten nu rapporterar om.

Biverkningarna av den här typen är sällsynt men jag funderar ändå över om det verkligen är motiverat med vaccinering för den gruppen. Är verkligen risken med covid större än risken att få allvarliga biverkningar av vaccinet? Läkemedelsverket tycker att nyttan överväger risken men jag skulle vilja veta hur många i åldersgruppen 18-24 år som intensivvårdats med covid och hur många i samma åldersgrupp som fått den typ av biverkningar som det rapporteras om i artikeln. Att hitta hur många som intensivvårdats i den här gruppen var inte svårt, värre var det med min andra frågeställning. Jakten på fakta går vidare.

En studie från Israel visar att risken att få myocardit som ovaccinerad av coronaviruset är större än att få det som biverkan av vaccinet. Där har de kikat på Pfizers vaccin, skulle vilja hitta hela studien och läsa den själv. HÄR kan du läsa artikeln om studien. Undrar hur samma studie skulle se ut om den gjordes nu. Blir det någon skillnad i resultat. Tänker särskilt med tanke på Sveriges data som visar att risken är högre för den vaccinerade gruppen än den ovaccinerade.

Varför vaccinerna ger hjärtproblem kan man lyssna på i den här intervjun med AnnCathrine Engwall.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

8 Comments on “Överväger verkligen nyttan risken?

 1. Pingback: HANNAS KRYPIN
 2. Jag tycker det är väldigt svårt att säga vad som är rätt eller fel och jag är inte säker på att vi har alla svar än. Upp till var och en att tacka ja eller nej till vaccinet alltså.

  Jag har sett äldre människor som inte blivit speciellt sjuka men också unga, vältränade på elitnivå, som blivit så allvarligt sjuka att de behövt akut sjukhusvård. Ingen riktig logik i sjukdomen förutom att ålder, övervikt och underliggande sjukdomar ändå är riskfaktorer.

  Själv kommer jag inte att ta några fler doser medan maken min tänker tvärtom.

  1. Jag har inte heller några svar. Jag tycker det är intressant att lyfta frågan och fundera, särskilt eftersom regering/FHM är så inkörda på att det bara finns en väg som är okej. Tycker också att det är upp till var och en hur man vill göra men all fakta ska ligga på bordet. Just för att kunna ta ett så informerat beslut som möjligt.

 3. Jag fick myokardit av covid juni-2020. Blev inlagd på HIA med telemetri i två dygn och därefter kontinuerlig uppföljning hjärtmottagningen. Jag är 28 år nu och tidigare helt frisk (såvitt jag vet). Nu har det snart gått 2 år sedan min covidinfektion och jag har fortfarande inte kommit tillbaka fullt ut såsom tidigare. Orkar inte träna på samma sätt som innan covid och har inte heller fått tillbaka smak och lukt. Jag törs på påstå att jag var vältränad med bra kondition innan covid. Nu är jag glad om jag klarar milen under timmen 😦

  1. Tack för att du delar med dig, ledsamt att läsa att du drabbats så hårt. Tänker ofta på att man från expertisens sida ofta pratar om myokardit som en ”mild” biverkan vilket jag absolut inte kan förstå. Oavsett om man fått den av covid eller vaccinet. Hoppas att du snart är fullt återhämtad.

 4. Jag går ofta rakt på, tycker själv det låter konstigt ibland. 🙂 Men jag tycker det låter ännu konstigare om jag skrev annat eftersom det inte är sådan jag är. 🙂
  Mina barn är 28,26 och 23 år och dom kommer inte ta den tredje sprutan.
  Jag förstår dom. Dom säger att det är ingen som vet hur detta vaccin påverkar kroppen. Det kanske visar sig längre fram. Min ena dotter blev dessutom jättedålig av vaccinet.
  Dom kommer fram med nya studier hela tiden. Egentligen är det ingen som vet utan det pågår ju fortfarande forskning om det. Jag kommer ta en fjärde spruta eftersom jag är i riskgruppen men jag förstår mina barn som inte kommer tar fler sprutor. Det är verkligen ett svårt dilemma det där med vaccinet.
  Kram

  1. Jag tycker att man ska vaccinera sig om man är i riskgrupp. Det är framförallt massvaccination av ickeriskgrupper jag ifrågasätter. 🙂 Särskilt för den yngre populationen.

Lämna ett svar