Hälsa

Pilates vid skador

Jag brukar alltid säga att man alltid kan träna pilates oavsett om man har skador eller inte. Och det stämmer. Dock så finns det vissa kontraindikationer som man behöver vara medveten om. I mitt inlägg nu så utgår jag i från en skada som du just nu har akuta besvär av. Inte något som hände för evigheter sedan och som du inte längre besväras av. Jag kommer utgå från diskbråck då övningarna jag sedan presenterar är säkra vid de flesta skador.

Huvudregeln är:

 • mindre rörelser
 • mindre motstånd
 • lyssna på kroppen.
 • Diskbråck

Diskarna i ryggraden består av två delar: en inre kärna och som dämpar stötarna mellan kotorna och en yttre ring som begränsar rotation. När kärnan komprimeras och skjuter utåt på grund av ett brott i ringen uppstår ett diskbråck. Vid diskbråck vill man därför inte göra flexioner då det orsakar större skada på disken i ryggen. Det beror dock lite på var diskbråcket sitter men huvudregeln är att inte göra flexioner. Det är också därför det är bra med extensioner för då kan man med lite tur trycka tillbaka bråcket. 

Så hur tränar man då magmusklerna? Istället för chestlift, gör leg lifts.👆👆Vill du göra övningen tuffare och känner att kroppen klarar det?

– Växla ben aka leg changes

– Lyft upp benen till tabletop och höj och sänk benen. 👇👇

🚫Ländryggen ska fortfarande ha kontakt med mattan.🚫

Chestlift som det heter i pilates är en big no no. Samma sak med olika rotationer i flexion.

Saw, nej vid diskbråck för här har du just det: en rotation i flexion.

 •  Extensioner är bra vid diskbråck.

Anpassa efter din rörlighet. Spänn magen och använd magen för att lyfta, inte huvudet. Tänk huvudet/nacken/ryggraden som en del som du lyfter samtidigt. Även ett litet lyft räknas.

 ⛔ Armar över huvudet är ibland en kontraindikation. Tex vid nackskador, axelskador och skador i skuldrorna. Särskilt vid övningar där positionen lägger stor belastning på just ovan nämnda parti. Tex rollover. 👇👇 Denna övning har jag aldrig med i mina klasser.

Så nu har jag pratat om vilka övningar man inte bör göra. Vad finns då kvar? Massor är det enkla svaret. Den absolut säkraste positionen för en person med skador är liggandes på rygg på matta. Där kan du göra:

 • Leg lifts/leg changes
 • Alla olika typer av benlyft där huvudet ligger kvar på mattan och du kan jobba med kontroll
 • Leg circle
 • Pelvic curl/höftlyft (utan att tilta bäckenet utan bara lyfta rakt upp)
 • Övningar liggandes på sidan. Tex olika benlyft och sidoplanka.

Knästående är också en säker position under förutsättning att du kan stabilisera med magen och inte har problem med knäna. Tre olika varianter.

 1. Sträck ut benet utan att lyfta upp det och tillbaka till utgångsposition.
 2. Samma som ovan men lyft upp benet.
 3. Lyft arm och ben samtidigt.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

4 Comments on “Pilates vid skador

 1. Tack för tips! Jag gillar att träna pilates väldigt mycket, följer en tjej på YT 🙂 Känns som en väldigt bred träning för alla muskler, och ganska tungt ibland 🙂

Lämna ett svar