Hälsa

Små steg

Jag tänkte dela med av några tankar och tips som kan inspirera dig att ta de första stegen mot en hälsosammare livsstil. Ibland kan det verka överväldigande att föreställa sig en förändring, men varje litet steg tar dig närmare ditt mål. Hälsa handlar inte bara om att äta rätt och träna, det handlar om att ta hand om dig själv på alla sätt möjligt. Här är några enkla tips för att komma igång:

1. Ta dig tid varje dag för att göra något som får dig att må bra. Det kan vara allt från att läsa en bok, ta en lugn promenad eller ta ett varmt bad. Att ta hand om din mentala hälsa är lika viktigt som att ta hand om din fysiska hälsa.

2. Sträva efter att äta en varierad och näringsrik kost. Försök inkludera en mängd olika frukter, grönsaker, proteinkällor och fullkornsprodukter. Kom ihåg att ingen perfekt diet existerar, så fokusera på balans istället för stränghet.

3. Drick tillräckligt med vatten varje dag. Vatten hjälper till att hålla din kropp hydrerad och fungerande optimalt.

4. Hitta en form av fysisk aktivitet som du älskar. Det kan vara allt från dans, cykling till styrketräning. Eller bara acceptera att det inte är roligt med träning. Ibland kanske man bara måste röra på sig även om man verkligen inte vill eller bara tycker att det är tråkigt och jobbigt. Typ som att betala räkningar eller borsta tänderna. Det är något man bara gör.

5. Ge din kropp tid att återhämta sig genom att få tillräckligt med sömn varje natt. En god natts sömn påverkar både din fysiska och mentala hälsa.

6. Hitta strategier för att hantera stress. Här vill jag slå ett slag för andningen. Att andas är det mest basala och med hjälp av andningen kan man ta kontrollen över jobbiga känslor.

7. Omge dig med positiva och stödjande människor. Sociala relationer spelar en stor roll för vår hälsa och välbefinnande.

8. Sätt realistiska och mätbara mål för din hälsa. Det kan vara att gå en viss sträcka varje dag, äta mer grönsaker eller minska skärmtiden.

9. Kom ihåg att förändring tar tid. Fokusera på små förbättringar och se hur de samlas till en positiv livsstilsförändring över tid. Försök inte att förändra allt samtidigt. Då blir det lätt övermäktigt.

10. Glöm inte att ingen är perfekt. Det är helt okej att ha ”fuskdagar” eller att inte alltid nå dina mål. Det viktiga är att du fortsätter sträva mot en hälsosam och balanserad livsstil.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

4 Comments on “Små steg

  1. Tack hanna för påminnelsen oftast så tänker jag att hälsa är träng och att äta grönsaker och frukt. Men det andra du har skrivit är precis lika viktigt. Och jag ska nog börja med att försöka få i mig mer frukt. Grönsaker börjar jag bli bättre på 🙂 Och att bli bättre på att hantera min stress är något jag vet jag borde bli bättre på

  2. Så kloka och bra råd! Här blir det snart långpromenad vilket är viktigt för mig. Målet är att gå åtta kilometer varje dag. Bra vardagsmotion tänker jag. Sedan blir det mycket läsning också sedan jag fick min Storytel reader. En bokskatt att njuta av!

Lämna ett svar