Min vardag

En julig lista

Glögg; med eller utan alkohol?

Om jag dricker glögg så ska den vara alkoholfri. Jag tycker att alla barn borde få en vit jul utan alkohol.

Hemmagjord eller köpt pepparkaksdeg?

Jag köper alltid pepparkaksdeg. Men något år vill jag testa att göra egen deg. Att baka pepparkakor är en av våra viktigaste jultraditioner.

Favorit på julbordet?

 • skinkan
 • mina hemgjorda köttbullar
 • mammas hemgjorda sill.

Lodrätt eller vågrätt glitter i granen?

Jag vill ha glittret vågrätt.

Dopp i grytan?

Jag har aldrig testat så jag har ingen åsikt.

Är det viktigt att det är tomten som kommer med julklapparna?

Ja, ända sedan barnen var små har en kompis till Rickard kommit och tomtat. De enda gångerna han inte varit tomte är när barnen varit sjuka och under pandemin.

Rim på klapparna?
Nej, och det är inget jag gjort som barn heller.

Är traditioner viktiga till jul?

Ja, vissa saker är väldigt viktig, till exempel tomte på förmiddagen, att vi bakar lussekatter och pepparkakor tillsammans. En viktig tradition för ett av barnen är att få äta godis till frukost. Det är något som bara tillåts på julafton.

Favoritjulsånger?

 • Oh helga natt
 • I denna natt blir världen ny
 • Tänd ett ljus
 • Hey ho

Julstjärnor eller hyacinter?

Jag älskar hycacinter men varken jag eller min man tål doften. Nu har jag faktiskt en hyacint på köksbordet. Den var med i julgruppen som vi fick av Rickards chef när vi var och sjöng på boendet han jobbar I år har jag inte en endaste julstjärna. Däremot har jag små enar som jag fått av Rickard.

Bakar du till jul?

Jag brukar baka pepparkakor och lussekatter med barnen. I år vill jag även baka knäckkakor. Vi får se om det hinns med i allt annat julstök.

Stjärnor eller elljusstakar i fönsterna?

Helt klart både och!

Favoritfärger till jul?

Rött, grönt och silver.

När julpyntar du?
I år blev det tidigt, redan efter första advent kom både tomtar och pynt upp. Tidigare har vi alltid väntat minst till Lucia.

Vad är viktigare i julpyntet -tomtar eller ljus?

Jag vill ha både och. Massor med ljus och på bänken i vardagsrummet står ett gäng tomtar. Det beror såklart på vem man jämför med men det börjar bli ett litet gäng nu.

Flexibelt eller platsbundet julpynt?

Platsbundet, alla tomtar har sina platser. Det mest pyntade rummet är vardagsrummet.

Levande eller konstgjord gran?

Vi har konstgjord gran. Eftersom vi är känsliga för dofter får det bli konstgjord gran. Till nästa jul måste vi köpa en ny gran. Jag vill ha en större och bredare gran. När barnen var små var granen lagom stor men tycker nu att den är alldeles för liten.

Hur ser din julfrukost ut?

Jag gör som barnen och startar dagen med godis och en skinkmacka.

Hur ser en vanlig julafton ut?

Den börjar med att Rickards familj kommer hit. Vi fikar och sedan brukar tomten komma kl 10 för julklappsutdelning. Därefter är det fri lek för barnen och vi vuxna förbereder inför julbordet. Efter lunchen dukas fler godissorter fram och så tittar vi Kalle Anka. Det är olika varje år hur många som stannar över lunch och julbord. Det blir ju så när det är många syskon med respektive. Runt fem brukar jag behöva gå undan en stund och vara helt för mig själv. Efter den stunden är jag redo för att vara mer social och kvällen avslutas alltid med att vi tittar på tomten är far till alla barnen.

Must have-frukter under julen?

Clementiner! När jag var gravid med Samuel (han föddes på annandagen) så åt jag ett kilo clementiner varje dag.

Vörtbröd -Med eller Utan russin?

Utan.

Risgrynsgröt eller Ris á la malta?

Jag gillar både och men har aldrig bjudit barnen på ris á la malta.

Team Julmust eller Team Coca cola?

Till 100% TEAM JULMUST!

Vad händer på Uppesittarkvällen (den 23/12)?

Det blir nog mest förberedelser inför julafton. Det som vi inte hunnit med.

Traditioner på Juldagen?

Vi brukar oftast åka hem till mina föräldrar och fira jul. Oftast firar vi Samuels födelsedag samtidigt. Det beror lite på hur vi jobbar. Som vårdanställda är vi sällan helt lediga under julen. I år ska jag jobba natt på juldagen och annandagen.

Annandagen?

Samuel fyller år så vi brukar fira hans födelsedag med paket på sängen. Han får välja mat och så äter vi det han önskat till efterrätt. I år har han önskat sig sushi till lunch så det får bli en restaurang som har annat med.

Ser du Kalle på julafton?

Ja, med ett halvt öga.

Julklappar till alla eller bara till barnen?

Till barnen och våra föräldrar från barnen. Jag tycker det är viktigt att barnen lär sig att de inte bara får på julafton utan också vara delaktig och ge också.

Slå in julklappar själv eller att butiken gör det?

Jag vill slå in klapparna själv.

Ditt bästa julminne?

Samuel föddes på annandagen så jag säger hans födelse.

Din högsta önskan i jul?

 • Att alla barn får en fin jul utan våld och alkohol.
 • Att krigen upphör. Fred på jord som Peter Jöback sjunger. Det hade varit fint.

Blogglistan har jag snott från Pixelie.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

6 Comments on “En julig lista

 1. Lånar listan av dig.
  Här är det också team julmust, vi har tomtar överallt och så gör vi ungefär som vanligt varje jul.
  God jul 🎅 till dig och din familj!

 2. Vilken mysig julafton ni har. När jag och min syster var små brukade vi alltid få en julkapp som låg nedanför sängen på morgonen. Noga utvald av mina föräldrar så vi kunde leka och lämna dom i fred. Sovmorgon lockade haha. Resterande julklappar öppnades alltid på kvällen. Efter middagen 🙂
  God jul <3

  1. Det är lång väntan att vänta till kvällen med julklapparna… Det är så skönt att ha utdelningen på förmiddagen för då blir det lugnt sen och barnen är nöjda.

Lämna ett svar