Hanna funderar

Kärlek och mod

Disclaimer: Om du inte vill läsa om vaccinet mot covid så är inte den här bloggen för dig. Om du tycker att jag är helt ute och cyklar så är den inte heller för dig. Men om du är villig att tänka och ha ett öppet hjärta så är den definitivt för dig. För jag började under pandemin att dela mina covidvaccinkritiska tankar och jag kommer fortsätta. För att det är viktigt och för att jag inte vill att någon någonsin ska glömma. Hur det var, hur illa människor blev bemötta på sina jobb och hur illa familjer behandlade varandra. Hur till och med våra myndigheter hetsade människor mot varandra. Allt på grund av en liten spruta som i slutändan inte alls haft den effekt som man hoppades på initialt.

Så länge valet är fritt så är allt ok men nu var inte valet fritt. Känner du någon som:

 • Blivit hotade med att bli uppsagda från sina jobb om de inte tog sprutan?
 • Inte fått ha sin praktik under utbildning på grund av vaccinstatus.
 • Ångrar sig att de tog vaccinet?
 • Någon som förlorat vänner och familj? Inte i covid utan på grund av att man inte vill vaccinera sig.
 • Någon som blivit pressade av kollegor?
 • Inte fått önskat jobb på grund av vaccinstatus?
 • Någon som fått höra att man minsann inte ska få någon vård och om man hamnar på IVA så får man skylla sig själv? (Är det någon som säger så till någon som fått lungcancer på grund av sin rökning eller den som får hjärt-och kärlsjukdomar på grund av sitt leverne?)

Grattis till dig om du kan säga nej på alla punkter. Det kan tyvärr inte jag.

Lulu Carter delade ett inlägg på instagam häromdagen. I skrivande stund har inlägget 2000 kommentarer och 4000 gillningar. Att kända personer går ut och vågar dela sina erfarenheter tror jag kommer ha stor genomslagskraft. De når ut till många, många vågar då öppna upp sig kring vad de varit med om.

Hennes nästa inlägg har i skrivande stund 500 kommentarer 2400 gillningar. Det finns ett massivt stöd och många delar med sig av sina erfarenheter. Det finns ett före och efter. Alla som tryckte på att man skulle vara solidarisk, jag hoppas att dessa personer är solidariska med alla som följde påbudet och nu fått massiva hälsoproblem. Solidaritet går inte bara åt ett håll, det är ingen ”envägsgrej”. Så kärlek och mod till alla drabbade!

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

23 Comments on “Kärlek och mod

 1. BPZ3 det finns en hel del forskning/studier nu som verkligen visdar att injektionerna inte hjälper och att skadan är myc ket my cket större än den ev nyttan

 2. Jag har både släktingar och människor nära mig som fick svåra biverkningar av vaccinet. Jag har som någon annan här i tråden en genetisk defekt som gör att jag bildar proppar lättare. Jag ringde därför till Huddinge sjukhus där jag utreddes på hematologen för många år sedan. När sköterskan där svarade ”alla ska vaccineras” om och om igen när jag frågade henne om vad de märkt på andra med min mutation efter vaccination bestämde jag mig för att inte ta vaccinet. Har inte ångrat det en sekund.

  1. Ledsamt att läsa. Hoppas att dina anhöriga och bekanta fått stöd och hjälp. Vad trist med sjuksköterskan som inte bemötte dina frågor på ett bra sätt. Jag har inte hört någon ångra att de inte vaccinerat sig.

 3. Jag tog inte heller vaccinet eftersom jag har stor risk för blodproppar. Alla får göra som dom vill men jag ville inte ta något. Klarade mig ändå bra och alla i min närhet fick också lindriga förkylningar. Jag gillar när du tar upp ämnet och så bra skrivet. Kramis <3

 4. Så länge inget riks- eller världsomfattande tvång påkallar uppmärksamheten anser jag att valet ligger hos den enskilde. Det gäller egentligen allt. Vaccin mot covid, vaccin mot influensa, vilka man röstar på etc.
  Det är inte bara löjeväckande, utan rent patetiskt att vända vänner, arbetskamrater eller t.o.m. familjemedlemmar ryggen bara för att någon gör ett val. Om man gör rätt eller fel i sitt val? Möjligt, men valet är ändå och ska vara personligt.

 5. Tyvärr kan jag inte svara nej på ngn av punkterna. Det blev ju rena häxjakten då vaccinet kom, och de som inte tog det blev det nästan skottpeng på….jag följde bara min instinkt och tog inte en endaste spruta…och jag vet många nu, som i efterhand sagt att de ångrar att de följde strömmen o trodde så hårt på vaccinet. Ibland undrar jag nog ”när ska mänskligheten börja tänka själva”

  1. Ledsamt att du också har den erfarenheten. Jag vet inte vad som hände, folk bokstavligen slutade att tänka själv och köpte allt som sades med hull och hår….

 6. Intressant ämne. För oss i vår familj var det en självklarhet att vi skulle vaccinera oss. Maken som jobbar inom anestesin var ofta en av de första som hjälpte de första, riktigt dåliga patienterna innan vaccinet kom. Det var en enorm lättnad för mig när vaccinet kom och han var en av de första på sin arbetsplats som vaccinerades. Han insjuknade aldrig innan vaccinet kom. Han insjuknade först långt efter att han hade vaccinerats. Dock med milda symptom. Och smittades då av mig, som också hade vaccinerats.
  Nu vet jag ju förstås inte hur det var på arbetsplatser i Sverige, men ngt vaccin tvång hade ni väl ändå inte?
  Och får jag fråga varför du valde att inte vaccinera dig?
  Naturligtvis är inte vaccin helt säkra. Inga mediciner eller vaccin är 100 %. I USA vaccineras barn mot alla de vanliga barnsjukdomarna, så våra barn är vaccinerade mot vattkoppor. Vår yngsta dotter insjuknade i sjukdomen i 12 års ålder. Smittade naturligtvis och stannade hemma från skolan. Däremot var hon knappt sjuk och hade aldrig feber. Några fläckar på magen var allt hon fick. Ingen annan i familjen smittades heller.
  Det förvånar mig att du, som jobbar inom medicin är emot vaccin. Hur förhåller du dig till andra vaccin tex?
  Naturligtvis skall man göra det som själv känns rätt, men att Covid vaccinet skulle orsaka alla möjliga sjukdomar har jag väldigt svårt att hålla med om. Hur bevisar man nämligen detta? Och har det bevisats att smittan INTE stoppas med vaccinet? Hur kom vi då ur pandemin så pass snabbt ändå?
  Nu är ju då pandemin över och Covid kommer vi att få leva med. Själv tog jag en till spruta Covid vaccin i höstas. Fick de vanliga biverkningarna jag alltid får med frossa och värk i kroppen i några timmar, men det var också allt. Vad rekommenderas i Sverige ang uppdaterade Covid vaccin? Ges de till dem som vill ta dem?
  När det finns fungerande vaccin ( fungerande i den mån att patienten inte behöver vårdas på sjukhus.) att ta, kunde jag förstå Makens frustration när sjukhusets avdelning för inre medicin fylldes med Covid patienter som inte hade vaccinerats. Sjukhuset hade dåligt med personal. Personalen hamnade helt enkelt att välja och vraka vem de skulle vårda först eftersom de inte hann
  med alla.

  1. Det är därför jag har skrivit covidvaccinkritiska inlägg, jag är inte emot barnvacciner. Alla mina barn är vaccinerade till exempel. Vad gäller covidvaccinet så ville jag inte, jag har aldrig någonsin vaccinerat mig mot influensa (blev mot min vilja tvingad av en kollega att ta vaccinet mot svininfluensan) och haft influense kanske en gång max utöver hösten 2022 när jag fick covid. Att min vaccindos skulle skydda någon annan fann jag inte särskilt troligt, majoriteten av mina trippelvaccinerade bekanta har haft covid*flera och när det varit massiv smittspridning i min närhet har jag klarat mig medan andra med x antal vaccindoser blivit sjuka. Jag tror på att immunförsvaret behöver utsättas för virus med mera för att det ska utvecklas och hålla sig starkt. Att boosta med x antal sprutor kommer göra motsatsen (inte mina tankar, finns en person på FB, AnnCathrine Engwall som jobbat med att framställa vacciner så hennes delningar kring hur immunförsvaret fungerar litar jag starkt på.)

   Det finns många personer som faktiskt har dokumenterade vaccinskador så hur du kan skriva att du inte tror på att det inte finns kan jag inte riktigt förstå. Det är också därför jag inte ville vaccinera mig mot covid, det var ett nytt vaccin och hur det skulle påverka kroppen hade vi ingen aning om då. Nu när jag läst om hur många som fått vaccinskador, dokumenterade eller inte, så är jag glad över att jag avstod och att min familj avstod. De har precis som jag haft covid en gång. Jo vi hade vaccintvång, inte överrallt men Region Dalarna drev på starkt att alla som jobbade inom vården skulle vaccinera sig, inom flera utbildningar fick man inte ha praktik om man inte tog sprutorna. Tror du att jag hittar på? Jag är enormt påläst och i alla inlägg jag skriver om detta ämne har jag rejält på fötterna. Jag skulle inte göra det på en offentlig blogg annars.

   Just det, fylldes din man av frustration kring alla som behöver vård efter en hjärtinfarkt orsakat av dåligt leverna eller om en KOL-patient hamnar på IVA på grund av rökning. Det är nämligen ingen skillnad för mig. Vård som vård och vi som vårdpersonal är skyldiga att hjälpa alla oavsett om det är självorsakat eller inte.

   1. Jag tror att många förhöll sig skeptiska till detta nya vaccin i början när det kom ut, men dessa typ av vaccin har ju blivit forskade i sedan 60 talet, men inte använts förrän denna pandemi.
    Vad jag menar med att folk insjuknat efter att de tagit vaccinet är: hur kan de påvisa att det är just covid vaccinet som orsakat det de drabbades av? Dessutom orsakade själva SARS viruset samma symptom om man inte hade blivit vaccinerad.
    Det har ju också diskuterats inom vetenskapen att vissa insjuknar lättare än andra i Covid. Vissa får sjukdomen gång på, gång medan andra aldrig får den. Vår son har tex aldrig drabbats, medan resten av familjen har. (Dock endast en gång.)
    Min mans blev frustrerad över att det fanns ett fungerande vaccin tillgängligt GRATIS i USA ( vilket normalt inte existerar) som många vägrade ta, insjuknade och väntade sig sjukvård när andra behövde den mera medan det dessutom var brist på både personal och pengar. Alla har rätt till vård, även i USA där miljoner saknar sjukförsäkringar och vi som har dem hamnar att betala deras räkningar. Allt detta kunde ha undvikits om patienter som krävde vård hade valt att ta vaccinet. Som trots allt inte skyddar till hundra procent, men de flesta som insjuknar i Covid undviker sjukhusvård.

    1. Covidvaccinet är mRna-teknik. Det har inte funnits sedan 60-talet. Var har du hittat den informationen att det skulle ha funnits så länge. Det stämmer inte med allt det jag läst.

     1. När Covid vaccinet först kom ut gick the American Center for disease ( CDC) Control ut med denna information. Man har forskat i tekniken sedan 1960 talet men alltså inte tillämpat den förrän nu.

     2. Jag hittar inget stöd för 60-talet. Enligt de källor jag hittar så är det först på 90-talet man började forska på mRNA i syfte av vaccin. Men det spelar egentligen ingen roll. Den här diskussionen tar udden av det som var viktigt i mitt inlägg: hur illa människor blivit behandlade under pandemin och att ingen tar ansvar för människor som blivit hårt drabbade.

 7. Det är bra och viktigt att du/ni tar upp ämnet och berätta om de fall som ”gick snett” och slutade med men för livet. Tyvärr är det inte genomförbart att ”jämföra” de negativa biverkningarna med det positiva. Vad jag menar är att det inte går att säga hur många som tack vare/på grund av vaccinet klarade sig från både Covid och sjukhusvistelse.

  1. Nej det svaret kommer vi aldrig få. Hur ska man kunna bevisa antingen det ena eller andra och vad som är vad? Det är egentlugen inte det viktiga för mig. Det viktiga för mig är att människor får upprättelse. Att de blir trodda på och får hjälp. Önskar mig lite mindre tystnad från våra folkvalda. Från deras håll är det skrämmande tyst. Förutom Jacob Forssmed som är helt inne i att det där med vaccineringar är grejen.

 8. Med facit i hand är allting lätt eller i alla fall lättare. Det är skrämmande och inte ens okej att man ska känna sig tvingad. Vet ju hur sura några av mina kollegor var för att jag inte vaccinerade mig mot svininfluensan. Helt galet när man tänker efter.

Lämna ett svar