Hanna funderar

Klimatångest

Har du klimatångest? Det har inte jag men jag förstår att människor får det med tanke på alla domedagsrubriker överallt och Greta Thunberg som skolstrejkar för klimatet. För rättvisans skull ska jag väl skriva att hon skolstrejkade. Nu bidrar hon till klimatkampen med att dra på sig böter i sina aktioner. Vilken förebild…. Nej sorry, nu var jag taskig men ärligt talat har jag väldigt svårt för Greta. Det är dock inte politiskt korrekt att inte hylla henne till skyarna.

Jag förstår att människor får klimatångest. Hur man än gör så är det fel på ett eller annat sätt. För skoj skull gjorde jag Climateheros miljökalkylator och efter det testet konstaterades det att jag blir en miljöfifflare. Lyssnade på podden Kjos för ett tag sedan och även Ida som verkligen lever medvetet blev en klimatfifflare. Det som jag ”åkte” dit på är att vi använder vår luftvärmepump för att kyla ner huset varma sommardagar och att vi har två bilar. Jag åkte också dit på att jag inte äter vegetariskt. Det kan jag faktiskt tänka mig att göra ibland men inte bli vegetarian på heltid. Jag gjorde det senast igår. När jag behövde stanna kvar på jobbet så gick jag till 7Eleven och köpte en pasta med fetaost, tomater och spenat. Den var god.

Så från klimatfifflaren till de som har makten att göra skillnad på riktigt, företagen, vad gör dom? Tänker ofta att det hela tiden fokuseras så mycket på vad individen borde göra och att företagens ansvar glöms bort. Jag vet dock att det inte är hela sanningen. Det finns många företag som verkligen har en miljöpolicy och gör allt för att dra sitt strå till stacken. Men! De stora industrierna i Kina till exempel, vad gör dom? Kommer det som vi gör i lilla Sverige kunna göra skillnad i det långa loppet?

Nu tror jag att du sitter i din kammare och funderar över varför jag inte har klimatångest. Jag har inte ångest över klimatet då jag till stor del gör det jag känner att jag kan. Jag tycker inte att det är rimligt att leva helt självuppoffrande i precis allt. Helt okej såklart om det är det man vill men det är inte rimligt att kräva det av alla.

Rubriken kommer HÄRIFRÅN.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

10 Comments on “Klimatångest

 1. Det är knepigt det där med klimatpåverkan. Ibland kan jag känna att jag borde göra mer, borde vara en bättre förebild, inte minst då jag sysslar en del med hållbarhetsfrågor i jobbet. Men det är som du skriver svårt och en hel del ansvar borde också ligga på större aktörer i samhället. Samtidigt tror jag det kan vara nyttigt att fundera över vad man själv gör och vilken påverkan det har, vilka normer vi för vidare osv. Utan att för den delen vara, som skriver självuppoffrande.

  Ser man på statistiken från t.ex. Konsumentverket och Naturvårdsverket så är en stor del av svenskarnas konsumtionsutsläpp baserad på vår livsstil och att de stora utsläppen sker på annan ort. Inte minst för att vi (och jag skriver ”vi” och syftar på samhället generellt, inte att alla individer gör så) konsumerar varor som produceras i andra länder, inte minst i Kina. Antropologen Katarina Graffman har skrivit en hel del om konsumtion och normer, inte minst i relation till klimatpåverkan. Hon brukar lyfta fram att det finns normer i samhället som framhäver konsumtion som något statusfyllt. Att ha pengar och kunna konsumera är för många ett det sätt som mäter framgång. Här tror jag vi kanske vinner på att utmana och problematisera normerna. Vi kommer aldrig komma från konsumtion, men samhällsnormerna kan nog förändras.

  Sorry, för lång rant 🙂

  1. Tack för din intressanta kommentar och jag fick lära mig lite nytt. Konsumtionsvanor måste ju ändå vara det lättaste att förändra men jag kan tänka mig att normer styr en hel del. Det är status att kunna köpa fina grejer.

 2. Vad jag håller med dig. Har så svårt för Greta så det finns inte mer. Självklart måste vi tänka på miljön… men vi måste ha en fungerande vardag också. Har också bil, men den används då jag måste. Typ till jobbet ( ca 30 minuter med bil, och 1,5 timme med buss) Handlar, hälsar på barn och barnbarn osv samtidigt. Nöjesåker i princip aldrig, mer än någon roadtrip på semestern. Åker kollektivt i stan ( tydligen får man köra bränsleslukande bilar om man är miljöpartist och kör sten) går om det är möjligt. Äter kött, men shoppar inte för nöjes skull och använder mina kläder och prylar tills dom går sönder.

 3. Jag har klimatångest, jag tycker framtiden ser dyster ut, om man tänker på vår jord och hur den skall överleva, och hur vi människor skall kunna bo här…
  Jag gjorde också testet, blev klimatkompis men det finns ju förstås massor att förbättra. Borde också äta mer vegetariskt, men vill inte helt sluta äta kött, tyvärr är det lite för gott…
  Kram Gunilla

 4. Hahaha! Love it!!! Vet inte hur många gånger jag bloggat om Greta. Klarar inte av henne. Enda ursäkten är väl att hon har aspergers… Hon var ju verkligen ”inne” ett tag, och man får väl säga att fokus vändes bort från henne när kriget utbröt i Ukraina för nästan två år sedan. Vilken lättnad att slippa se och höra henne i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
  Kunde ju inte låta bli att göra testet. Fick mig några goda skratt på köpet. Precis som du blev jag en fifflare. Hade inte förväntat mig nåt annat, då jag inte kan tänka mig att varken bli en vegetarian eller köpa en elbil. Har ju precis medvetet köpt en ”bensinare”. Bara tanken på alla batterier i en elbil och deras återvinning gör mig mörkrädd, för att inte tala om när de brinner. Det hände ju med Sebastian Larssons Tesla…
  Nej, jag har ingen klimatångest och ångra inga av mina val.

  1. Elbil ja, det är ju en helt annan diskussion. Den hyllas som ett bra miljöval men metallen bryts av barn under vedervärdiga förhållanden. Våga vägra elbil säger jag!

 5. Jag gör mycket för att minska mina klimatavtryck, det gör jag främst för att jag inte tycker det är rättvist mot framtida generationer att förstöra planeten. Jag vill kunna säga till mina barnbarn att jag gjorde vad jag kunde.

  Jag började undvika plastkassar när jag såg var de gör mot djur i haven som ett exempel. Blir tokig på att folk här uppe i norden säger att (vi har inga hav så det spelar inte oss någon roll) jag tänker att slutan använda plastförpackningar är ett statement, om flera slutar blir det ringar på vattnet som nu när plastsugrören blev i papper istället. Fast jag köper såna där i ”järn” och diskar. Blir ju billigare också eftersom de precis som bestick återanvänds 🙂.

  Köper också en del second hand, och försöker tänka på varifrån tyger och liknande kommer. Tanken på sitt små barn sitter och jobbar för min tröja känns fel som ett exempel. Självklart felar jag som alla andra, men jag försöker ändå 😊

  1. Papperssugrör måste vara sämsta uppfinningen. Jag tycker att det är bra att man minskar plastanvändandet men sugrör i papper är vedervärdigt. Jag försöker också med det jag känner att jag kan men har inte klimatångest.

Lämna ett svar