Motivation och inspiration

Löpband VS utomhuslöpning

Som du läst så springer jag mina pass på löpband. Jag tycker att det fungerar bra men är det egentligen någon skillnad vad gäller själva träningen? Min bästa form var jag i när jag löpte utomhus till största del. Men å andra sidan var jag också 10 kilo lättare och hade inte fått alla problem med skador än…..

Utomhuslöpning:

 1. Variation i terräng:
  • Utomhus kan du möta olika terränger, backar och underlag, vilket automatiskt engagerar olika muskelgrupper och ger en mer varierad träning.
 2. Frisk luft i natursköna miljöer:
  • Att springa utomhus ger frisk luft och få uppleva olika natursköna miljöer. Det kan också bidra till en känsla av frihet och mental klarhet.
 3. Ojämnhet och påfrestning på lederna:
  • Underlaget utomhus kan vara ojämnt och varierande, vilket kan öka påfrestningen på lederna jämfört med det mer jämna löpbandet.
 4. Olika väderförhållanden:
  • Utomhuslöpning innebär att du utsätts för olika väderförhållanden, vilket kan vara en fördel för dem som gillar utmaningar men kan vara ett hinder vid ogynnsamt väder.

Springa med sällskap är alltid trevligt. Det kan man inte direkt göra på ett löpband…. Jo, om man går till gymmet och tar löpbanden bredvid varandra men då är det ju roligare att springa utomhus tillsammans.

Springa på löpbandet:

 1. Kontrollerad miljö:
  • På löpband har du full kontroll över terrängen och lutningen. Det gör det lättare att hålla en konstant hastighet och intensitet under hela löpningen.
 2. Mindre påverkan på leder:
  • Löpband har en mjukare yta jämfört med vissa utomhusterränger, vilket kan minska påverkan på lederna och vara skonsammare för dem med ledbesvär.
 3. Hastighets- och lutningsinställningar:
  • Du kan enkelt justera hastighet och lutning på löpbandet för att anpassa träningen efter dina behov och mål. Det möjliggör också specifik träning som backintervaller.
 4. Tidsmässig effektivitet:
  • Löpbandet ger möjlighet till effektiv träning eftersom du inte behöver oroa dig för trafik, stopp eller andra yttre faktorer. Det kan vara särskilt användbart för personer med tidsbegränsningar.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

6 Comments on “Löpband VS utomhuslöpning

 1. Intressant inlägg.
  Jag har aldrig gillat att springa utomhus – gav alltid upp mina försök att träna med hjälp av löpning.
  Gymträning har jag däremot alltid gillat, ända sedan i tonåren.

  Döm om min förvåning när jag upptäckte att det var kul att springa på löpbandet på gymmet. Som en del av min uppvärmning inför styrketräningen så brukade jag gå på löpbandet och efter ett tag så testade jag att springa.
  Fick inte ont i varken fötter eller knän. Älskade det, säkert hamnade jag i ”runners high” för jag kände mig ofta lite ”hög”.

  Tyvärr är det en av sakerna jag inte kan göra på gymmet nu p.g.a. en kvinnoåkomma, men kanske kan jag springa igen någon gång i framtiden.

  1. De flesta tycker att det är aptrist att springa på löpband så blir lite förvånad av din kommentar. Men så bra att du kunde springa då, hoppas på att du snart kan springa igen.

 2. Precis som du skriver så är det.
  Jag gjorde både och när vi bodde i Sverige.
  Men när vi flyttade till Spanien har det bara blivit utomhuslöpning. Och det är roligast tycker jag.
  Carin

Lämna ett svar