Hälsa - Hanna funderar

Naturligt eller inte?

Vad är skillnaden mellan vad som anses vara normalt i samhället och vad som är naturligt för oss som människor, naturligt för oss som art, naturligt för vår fysiologi och biokemi.

Det är normalt idag att vara överviktig då mer än halva svenska befolkningen över 18 år har ett BMI på över 25. Men är det naturligt för oss som människoart?

Det är onormalt att äta lever och hjärta men är det onaturligt?

Det är normalt att spendera mer än 90 % av vårt dygn inomhus, men är det naturligt?

Det är normalt att äta lördagsgodis, söndagsfika, snabbmat, läsk, processad mat, men är det verkligen naturligt.

Det är fullkomligt normalt att uppleva stress dagligen en betydande del av dagen, men är det naturligt.

Det är normalt att sitta ned och sitta stilla mycket stor del av dygnet, men är det vad vår fysiologi förväntar sig?

Jag tror däremot att det är naturligt att vi människor vill smälta in och vara normala och ofta jämför oss med andra och vad som anses vara normalt.

Men kanske borde vi fundera mera på vad som är naturligt för oss som art? Fundera på vad vår genetik förväntar sig för kost och livsstil.

Är vi homo sapiens, jägare och samlare som lever i modern värld mera likt ett mänskligt Zoo?

Detta är helt relevanta funderingar av Aktivt hälsoval. Vår livsstil idag är inte helt naturlig. Jag tror tex inte att våra kroppar är gjorda för stillasittande eller intag av processad mat som inte innehåller några naturliga grejer alls. Människor blir inte friskare utan tvärtom blir vi sjukare och sjukare trots alla medicinska framsteg. Är kostens betydelse större än vad människor vill kännas vid? Det kan ju inte vara så farligt att käka socker var och varannan dag och ha ett stillasittande jobb och sedan inte utföra någon form av fysisk aktivitet. Eller?

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

3 Comments on “Naturligt eller inte?

  1. Jag ser på människan som en helhet med fysiska, mentala och andliga behov. Generellt sett kan man då säga att en människa mår bra av att aktivt och mångsidigt använda sin kropp och sitt sinne, interagera med andra människor och fundera över storheten i sin existens. Samhällen har sett väldigt olika ut genom årtusenden och det går att diskutera fram och tillbaka över hur det ultimata livet skulle se ut. Jag tror dock att en av människans superkrafter är att anpassa sig, vara en problemlösare. Tror det är viktigt att vi inte glömmer att det finns i oss och att det är viktigt att vi peppar våra barn och ungdomar att lära sig olika typer av problemlösning (från hur man hanterar fysisk överlevnad till hur man hanterar sorg och elände, orättvisor och ett liv som inte alls blev som man tänkte sig) Se, det blev en hel uppsats! Visst är det tankeväckande och viktigt att ifrågasätta vad som är naturligt respektive normalt, det var det jag egentligen ville säga kanske. Tack för påminnelsen!

Lämna ett svar