Funderingar

Fem en fredag vecka 17: Kunskap

Det känns som godmorgon för mig men det är ju lunch. Tiden blir helt konstig efter att ha jobbat natt. Idag gick Region östergötland ut med personlig lockdown i två veckor framöver. Det innebär att man bara får träffa närmsta familjen, det vill säga de man bor med och om man kan så ska man jobba hemifrån. Smittspridningen är just nu katastrofal och för att sjukvården ska ha en chans att hinna med behöver alla ta sitt ansvar. Kanske går lite emot ett tidigare inlägg där jag delade ett inlägg om att ta bort restriktioner och öppna upp, då var läget dock inte lika allvarligt som nu.
Jag ser också hur jag och mina kollegor sliter, hur vi är underbemannade, hur folk blir drabbade av andra sjukdomar. Andra sjukdomar tar inte en paus bara för att vi är mitt i en pandemi. Fortfarande blir inte majoriten allvarligt sjuka men tillräckligt många för att en redan nedbantad vård ska bli ännu värre. Vi räcker inte till och om den här vårdtyngden fortsätter så kommer vi snart inte ha någon sjukvårdspersonal. Därför måste vi alla göra det vi kan.
Jag har dock inte ändrat mig varken med vaccin eller vaccinpass. Jag tycker fortfarande att vaccinpass är bland det dummaste som regeringen just nu slänger en massa pengar på. Särskilt eftersom vaccinet inte ger en livslång immunitet. De räknar med att man kommer få vaccinera om sig precis som med vanliga säsongsinfluensan. Man vet heller inte hur länge man har skydd. Eller har du läst någon annan information så får du gärna dela med dig till mig. 🙂
Så med det sagt tänker jag fortsätta inlägget med Elisas fem en fredag. Den här veckan är temat kunskap.
 1. Vad är något du håller på att lära dig? Jag är nog på sätt och vis den eviga studenten eftersom att jag alltid vill lära mig mer om det mesta. Men just nu är det pilates som jag djupdyker i.
 2. I vilket ämne vill du förkovra sig mer? Människokroppen och hälsa. Men också mer om pilates. Jag vill lära mig mer om hur man kan boosta sitt immunsystem, hur man kan jobba med friskvård.
 3. Karriärmässigt, vad ville/vill du egentligen bli? Jag ville bli barnmorska efter att första barnet föddes. Nu är jag alldeles för rädd för förlossningar och skulle inte kunna tänka mig att förlösa ett barn. Däremot finns drömmen om att bli sjuksköterska kvar.
 4. Hur får du din kunskap? Jag läser mycket och jag så fort jag får en fundering så tar jag reda på mer kring det.
 5. Vad skulle du behöva bli bättre på? Lite mer tänka först och prata sen och inte som nu då jag alldeles för ofta gör precis tvärtom.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “Fem en fredag vecka 17: Kunskap

 1. Vi har varit i stort sett i personlig lockdown sen i mars 202. Jag tror att Östergötlands största problem är att det finns så många som inte bryr sig eller tänker det drabbar inte mig. Problemet är nog också att det är just en studentstad och det är svårt att få de alla med på tåget. De som inte har hanterat det bra hittills kommer inte börja med det nu pga pen rekommenderad personlig lockdown. Det måste bli hårdare för att vi ska få bukt med det. Tyvärr…

 2. Förstår att det blir lite konstigt att jobba natt.
  Jag är så trött på covid nu. Folk sköter sig inte & så. Låt alla får vaccin så vi kan släppa på restretioner.
  Jag tycker att vaccinations pass vore bra. Därför att då kan man visa upp det när man åker utan för landet. Så överlever flygbolagen & charter ställena.

 3. Det är ofattbart hur mycket du och dina kollegor ska behöva slita, kanske att en personlig lockdown blir räddningen. Lite skönt ändå att ha sin egen lilla familjebubbla och att inte bo själv.
  Kunskapande är viktigt för mig. Nördar, som du, ner mig i ett ämne tills jag hittar ett nytt. Ger då allt, läser, läser och läser. Har du en egen friskvårdsverksamhet (utöver pilatespassen) eller planerar du starta en?
  Kul tema på "fem en fredag", synd att jag missade det.

 4. Det där med vad som stämmer och inte när det gäller vaccin är svårt att avgöra – man får väl se helt enkelt.
  Kul att läsa när man svarar på olika frågor – jag har fortfarande inte full koll på pilates men verkar vara en av de träningsmetoder som är bland de bättre på alla sätt

 5. Det känns som ett virrvarr i allt med restriktioner och vaccineringen. Blir snurrigt och till slut känner man inte för att gå ut överhuvudtaget. Hoppas att detta snart vänder och vi kan få börja leva igen.

 6. Jag hoppas att personlig lockdown kan hjälpa smittspridningen, den här sjukdomen önskar jag verkligen inte någon.
  Jag är som du när det kommer till kunskap, jag läser om det och ofta så letar jag upp svar på mina frågor och funderingar bla på Google.

 7. men det kunde du ju knte veta sp förstår för man vill sp görna att det ska bli som vanligt igen. det ör allt man önskar

 8. Egentligen skulle de kunna låta eleverna gå tidigare på sommarlov i år. Fritids finns ändå öppet för de elever som behöver aå där skulle barn till yrken som kräver jobb kunna vara. I Falun har man stängt ner flera skolor, smittan hägead nu folk blir sjuka hela tiden. Bara väntar på ännu hårdare restriktioner här med. Att de tagit till munskydd är en åtgärd men fler kommer nog för det är ansträngt för vården även här. Trots det står folk och pratar på matäffäref. Varför inte åtminstone försöka hålla avstånd?

 9. Ja det är ju så ovisst hur länge man har skydd efter att man har vaccinerat sig. Jag ska vaccinera mig då det känns bra att göra det och ha ett visst skydd,

 10. oj glömde skriva barnmoska vill ja me från början o två kompisar till mej men ja du är ju så duktig med hälsa kroppen och med din keto kost

 11. alltså man hoppas ju genom allt att de förstår o tar sitt ansvar men nä tyvärr gör de inte de hade behövt stänga ner allt så mycket snabbare från början så ja nu hoppas vi med hjälp utav sprutan håller tummarna eller hur
  kram till dej o fin valborg o 1 maj

 12. Personligen skulle jag vilja veta vilken forskning de stödjer detta beslut på. (?) Vad jag vet finns inga länder som klarat sig bra med den strategin.Jag lever som vanligt.Konsekvenserna av detta kommer bli förödande.

  1. Jag tror att det egentligen mest handlar om att ge sjukvården en chans att hinna med. Jag tror inte att det handlar om att sjukdomen är farlig för den stora massan utan den kris som är i sjukvården och som blivit ännu tydligare nu i och med pandemin.

 13. Skrämmande att det ska behövas, men så blir det då inte man tar sitt ansvar innan. Nu är det inte bara Sverige som vill införa ett vaccinpass utan flera andra länder också. Dom har ju ändå rätt att inte släppa in någon utan fullgott skydd. Jag är för det, och räknar med att vi kommer få vaccinera oss regelbundet ett par år tills smittan är över.

  1. Hur andra länder ställer sig till vaccinpass är inte problemet. Problemet för mig är hur det pratas om i Sverige att vaccinpassen eventuellt ska användas för att tex få gå på restauranger, frisörer, massörer och så vidare. Och att börja begränsa våran frihet är jag strikt emot. Det blir ett A- och B-läger. Indirekt kommer man då också bli tvingad till vaccination och det tror inte jag är lagligt sett till HSL. Ingen som inte är under tvångsvård ska inte bli tvingad till ingrepp man inte vill. Varken direkt eller indirekt. Vaccination är frivilligt och då ska det också synas ute i samhället.

 14. Du är säkert mer insatt än jag i ämnet vaccinpass. Ett sådant måste ju ange när man erhållit vaccin och sedan måste ju expertisen tala om hur länge man räknar med att ha skydd. Man söker febrilt efter en väg för att öppna upp samhället, tillåta resor osv. och jag vet inte om det finns en annan väg att gå?
  Det jag har läst i din blogg sedan tidigare visar att du har ett driv att lära dig och att lära ut de kunskaper du samlat in! Trevlig Valborgshelg

 15. Jag hoppas verkligen att personlig lockdown får alla människor i Östergötland att tänka till och ta det på allvar. Som du vet sen tidigare så är jag livrädd att bli sjuk i covid. Borde inte regionen ha gått ut med personlig lockdown tidigare? Vad spännande att du djupdyker i pilates nu. Spännande att du vill bli barnmorska efter att första barnet var född. Vad fick dig att ändra dig efter dom andra två barnen föddes? 🙂

 16. Uff ja, tenk å kunne tenke seg bitte litt mer om før man buser ut med det man tenker. Ikke alltid like lurt å være impulsiv.

Lämna ett svar