Min vardag

Dagens jetpackfråga

Hur har tekniken förändrat ditt jobb?

När jag började jobba på Kvarnbacken, ett sjukhem här i stan så dokumenterade vi allt på papper. Varje boende hade sin egen pärm. När jag tänker tillbaka så fattar jag inte att vi fick göra så. Det var ganska rigorösa krav på hur dokumenten skulle hanteras och vi gjorde verkligen inte allt rätt. Efter några år så fick vi istället treserva. Det är kommunens system för dokumentation. Jag tyckte att det var ett ganska så osmidigt system för dokumentation med en uppdelning för social journal och det som var medicinskt. Vet inte om det fungerar på samma sätt nu.

Inom regionen använder vi ett ganska avancerat journalsystem där man har koll på allt från patientens prover och röntgenundersökningar och diagnoser med mera. Jag tänker ofta på hur beroende vi är av teknik och hur sårbart allt blir när tekniken av olika anledningar inte fungerar. Jag tror inte att det är bra att göra sig så beroende av teknik oavsett vad det handlar om.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

8 Comments on “Dagens jetpackfråga

 1. I skolan ser man verkligen skillnad. Jag började 2001, och då var det papper och pärmar som gällde. Idag ligger allt på datorn. Nja, på vår skola har vi faktiskt vanliga läroböcker. Digitala läromedel fullt ut har som inte slagit igenom hos oss, vilket är bra.
  Jag är som oftast inne på uttrycket ”lagom är bäst” och en blandning av digitalt och analogt inom skolan är nog det bästa för eleverna.

  1. Vi har också läroböcker, kombinerat digitalt och läroböcker/skrivböcker. Men det på mitt jobb det mesta är digitaliserat och jag tror inte att det är bra.

 2. Det där med journaler inom vården är ju kluvet såklart. Toppen att man kan komma åt ”allt” även om det är olika avdelningar osv. Men helt galet att man inte kommer åt något om tekniken är nere..

 3. När den nya tekniken fungerar så är den alldeles fantastiskt bra. När det blev problem är det dock mycket som avstannar och vi inser hur sårbara vi är på många olika plan.

  1. visst är det så. Det är när den inte fungerar som oroar mig. Jag tror inte att vi kan bygga upp allt på teknik, det blir ett väldigt sårbart samhälle.

 4. Ju mera tekniskt avancerat allt bli, ju mera sårbara blir vi. Det har vi ju tyvärr kunnat läsa om alldeles nyligen, bland annat i England, där hackers vara nära att knäcka det engelska hovet sjukjournaler.
  Inget fel på vanliga papper i många situationer. Och det som är så knäppt är att vissa vårdplatser använder ett system, medan andra nyttjar ett annat. Och jag som patient får förlita mig på 1177, som uppdateras av vissa, men absolut inte av alla…

  1. Jag personligen tycker att det är rätt så korkat att göra sig så beroende av teknik. Som det här med kontanter, vad gör man den dagen när alla tekniska system ligger nere och man inte kan betala sina räkningar eller pröjsa för sin mat. Ja, det märker jag som ibland tar emot patienter från andra län. Det är helt värdelöst att vi inte har samma journalsystem.

Lämna ett svar