Motivation och inspiration

Glad måndag!

Måndagar är enligt många veckans jobbigaste dag och kanske att man till och med vaknar med en känsla av motvija, hoppa över måndagen och gå direkt till tisdagen kanske. Kan det inte vara trevligt då att göra en förändring? Försöka tänka lite annorlunda kring måndagen. Jag har personligen lite svårt att förstå den här motviljan just till måndagar. Men det kanske har att göra med att jag jobbar oregelbundet. Om jag hade ett måndag-fredag jobb kanske jag tyckt precis samma sak om veckans första dag. Det är starten för fem dagars jobb.

Kanske att man kan börja med en ny morgonrutin, tex genom att göra något som vi älskar. Om jag hade en avig känsla till måndagar så hade att starta dagen med pilates varit ett bra sätt att skapa en ny känsla kring måndagar. Men egentligen är det ju inte bara måndagar.

 • Planera

En glad måndag handlar inte bara om att överleva dagen – det handlar om att ha något att se fram emot under veckan. Ta några minuter på måndagsmorgonen för att planera dina mål och aktiviteter för veckan. Det kan vara allt från att boka in en dejt med en vän till att sätta upp arbetsrelaterade prestationer. Genom att skapa spännande mål ger du dig själv en anledning att vara entusiastisk över veckans utmaningar.

 • LE

Hur glad blir jag inte när någon annan lär mot mig? Jag tycker att det är viktigt att möta andra med ett leende. Leenden är smittsamt, och det är en enkel gest som kan göra måndagen ljusare både för dig och för andra. När du går till jobbet, hälsa på dina kollegor med ett leende och en vänlig hälsning. Du kan också överväga att sprida lite glädje på sociala medier genom att dela en inspirerande citat eller en rolig bild. Att dela positivitet kan verkligen göra en skillnad, inte bara för dig själv utan även för dem omkring dig.

 • Att unna sig

Måndag behöver inte vara en dag utan njutning. Unna dig själv något som du älskar – det kan vara en bit choklad, en avsnitt av din favoritserie eller en promenad i naturen. Genom att fokusera på de små nöjena i livet kan du göra måndagen till en dag att se fram emot istället för att undvika.

Jag vill inte skapa mig ett liv där jag hela tiden är på språng. På språng inför nya grej, en ledig dag eller att bara få göra ingenting en dag. Jag vill vara mer här och nu och inte så mycket i framtiden. För att citera Elin Kjos: det enda vi med säkerhet vet är att vi har här och nu. Så fånga dagen, i det här fallet måndagen.

Min måndag ser ut enligt följande: Ida börjar skolan igen efter jullovet och är precis väckt. Jag har satt på mig tjocka sockar och sitter i köket med datorn och mina skolböcker. Jag ska plugga fokuserat, har nämligen konstaterat att jag en tid framåt inte har särskilt många lediga dagar. När jag gör praktiken på barnakuten kommer jag knappt vara ledig något alls. Så fullt fokus är det som gäller. I eftermiddag kommer Marcus och Kevin hit. Då ska vi ut i pulkabacken och åka lite.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

13 Comments on “Glad måndag!

 1. Jag tycker tvärtom det är enklare att inte ogilla måndagar just för att jag jobbar skift. Har jag en tuff jobbperiod ser jag alltid till att unna mig något extra. Kanske en köpekaffe, lyssna på en bra podd i bussen, lättare träning eller en bit choklad. 🙂

 2. Så bra inlägg. Det där att planera veckan och sina mål är väldigt bra att göra. Däremot är det något jag ofta glömmer. Att ett leende smittar av sig är något som är sant. För möts man av ett leende så blir man själv glad.

 3. Jag har inget problem med måndag. Men dagen innan, söndag. Så har jag lite ångest för måndag. Varit så skönt under helgen. Att inte behöva ställa klockan & gå upp tidigt. Sitta uppe länge på kvällarna 🙂.
  Jag är rett pigg måndagar. Det är värre för mig på torsdagar/fredagar. Då är jag trött. Varit igång hela veckan.

  Bra punkter som du skrev upp. Att se fram i mot något under veckan kan bli lite lättare med måndagar. Å sen ta vara på olika stunder på måndagen. Är det fint väder. Njut av vädret, kanske ta en promenad på lunchen. Ta med extra god Lunch måndagar.

  Min måndag har bestått av jobb & sjukhus besök – skor. Varit hemifrån hela dagen 🙂👍.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 4. Har egentligen ingenting mot måndagar heller. Då tycker jag nog att tisdagar inte har något ”existensberättigande”. Och att le känns både glädjande för en själv och personen man ler åt. I nittio procent av fallen får man en smile tillbaka. Det kan man förresten ”praktisera” under alla dagar;-)

  1. Vad är det med tisdagar som du inte gillar? Absolut, jag ler till alla jag möter. Förutom till de som distinkt tittar ner i backen och vägrar möta min blick.

 5. Det har väl blivit som ett uttryck som man nästan ska säga och tycka Bläääääääääää om. För att helgen gick så in i bomben fort o.s.v.
  Har nog tänkt tanken själv någon gång när jag jobbade. Men aldrig blivit vresig eller sur för att måndagen kom.
  Ha en bra dag i läxböckerna.
  Carin

 6. Så sant. Men precis som du säger så kanske vi som jobbar oregelbundet svårare att se måndagsågensten. Varannan måndag morgon tar jag ju helg hihi. Som jag längtar till måndagar där på fredag kväll 🙂

Lämna ett svar