Hanna funderar

Tankar kring ett inlägg

Skrevs ursprungligen fjärde mars på min gamla blogg hannafialotta.blogg.se

Det är en solig fredag idag  och jag har veckans enda lediga dag. Min enda lediga på en vecka! Det blev lite galet när jag la mitt schema men eftersom vi är så lite folk vill jag inte be om ledigt. Knäppt egentligen att jag tänker så men jag är lojal mot mina kollegor. Kan inte förstå de som alltid är ”helgsjuka” eller ”måndagssjuka”. Sannolikheten att man är sjuk varje helg man ska jobba men aldrig på vardagarna är inte så trovärdigt faktiskt. Nog om det!

 I mars förra året, exakt idag faktiskt, så la jag ut bilden ovan och delade mina tankar kring yttrandefrihet. Bilden som jag valde kändes aningen väldigt konspirationsteoretiskt då och jag tvekade, nu är den sann med böter och vaccintvång i flertalet länder. Förvaltningsrätten i Dalarna beslutade att krav på vaccin för vårdpersonal inte går emot några lagar. Hur de nu kunde dra den slutsatsen kan jag inte förstå i dagsläget. Kanske det kommer mer kring det beslutet framöver. Jag hoppas dock på att det överklagas. All tillgänglig data visar nu att alla smittar som bär på viruset, om covid inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom så kan jag ännu mindre förstå det. ”Det här inlägget började jag skriva på någon gång i höstas. Jag kände dock att det är ett sånt här inlägg som jag behövde fundera en hel del på. Vi brukar i Sverige prata om att vi har yttrandefrihet och att vi ska vara toleranta mot människors olika tankar. Det är ett demokratiskt land och alla röster ska göras hörda. Men mer och mer går vi mot ett samhälle där tankar som inte stämmer med det vi tidigare vet censureras. Nya tankar är helt plötsligt livsfarliga och får inte synas. Jag vet flera personer som får sina inlägg anmälda och borttagna. Inlägg som inte alls är olämpliga utan erbjuder ett annat tankesätt.Jag kan inte låta bli att fundera över vad är det för dold agenda som styr. Vad är vi så rädda för? När jag började fundera på att skriva det dessa rader så handlade det specifikt om hälsa och hur människor inte kan säga det de tänker utan att andra skriker om att det man påstår ska vara vetenskapligt belagt, annars är det fakenews för hittepå. Något som definitivt aktualiserar censur är att kritisera regeringens strategi kring pandemin, flera stora kanaler har stängts ner som kritiserar det vi vet om covid. Tidigare har jag länkat till en annan video av Nils (som pratar i videon nedan) som nu är bortplockad. Helt galet ju! Alla åsikter så länge det inte är kränkande mot någon annan individ måste vara accepterat att uttrycka. Vad man än tycker om det.” Önskar att detta inlägg inte var högaktuellt nu men med facit i hand, när jag tittar bakåt har det inte blivit bättre. Snarare tvärtom. Censurens vingar breder ut sig och delar man minsta lilla kontroversiella på FB så blir inlägget bortplockad. I ett fritt samhälle ska det inte vara så!

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

2 Comments on “Tankar kring ett inlägg

  1. Nu har jag läst ikapp lite i din nya blogg (och med nygamla inlägg). Blir förskräckt över att läsa att du har förlorat vänner pga avvikande åsikter, men känner igen beteendet. Min man är väldigt alternativ i sina åsikter och jag har i många år levt med frågor som ”hur kan du vara gift med honom”, ”Vet du vad Klaus har skrivit på Facebook nu?” osv. Det har faktiskt lugnat ner sig, kanske för att de som inte kan ta andra åsikter än sina egna försvunnit ut i periferin. Jag upplever dock inte att riktiga vänner försvunnit, inte ens de som inte tycker som jag, eller min man. Det senaste året har jag definitivt känt känslan av hur sårbara vi är om vi inte håller med rådande narrativ, så det gäller att jobba på sin inre styrka och självkänsla. Andras åsikter och känslor är deras, inte ens om de ogillar eller hatar mig behöver det påverka hur jag känner om mig själv. Jag har dock haft lång tid att öva på detta och förstår om det känns främmande och märkligt för dig. Heja på! Jag hoppas att du har de som verkligen är viktiga för dig kvar i din närhet.

    1. Stort tack för din kommentar!

      Ja det är lite ”självrensande” när man inte följer strömmen. Jag brukar tänka att de som verkligen uppskattar och tycker om mig försvinner inte bara för att jag inte följer strömmen.

      Jag vet inte riktigt varifrån jag fått den här styrkan att ändå stå emot men jag tänker att det nog mest egentligen handlar om kunskap. Ju mer jag har läst på, desto mer trygg har jag varit i mitt beslut. Brukar alltid säga att kunskap är makt och det stämmer väldigt väl.

Lämna ett svar