Tänkvärda inlägg av andra

Vetenskap är föränderlig

För något år sedan skrev jag ett inlägg om vetenskap och var jag står. Fick nämligen en konkret fråga om jag inte tror på vetenskap. Gissa om jag blev glad när personer med betydligt högre utbildning resonerar lika som jag. Vetenskap är inte något som är statiskt utan föränderligt. HÄR kan du läsa mitt inlägg som jag syftar på.

Som vetenskapligt orienterad så ogillar jag starkt att man ägnar sig åt förtryck av personer som söker kunskap på egen hand. Det är att betrakta människan som mentalt inkapabel att förbjuda någon att ta del av “fel” information. Uppenbarligen anser man om man har den inställningen att individen saknar förmågan till kritiskt tänkande och analys sā därför måste alla medborgare ledas som en skock får av det politiskt valda ledarskapet, globala riktlinjer, mediala PR-budskap och noga utvalda experter. Vill man ta reda på mer och försöka förstå sig på detaljerna eller se problem ur olika perspektiv så blir man fördömd som ovetenskaplig när det faktisk är precis tvärtom.

Kritik och saklig debatt är en viktig och central del av den vetenskapliga processen. Konsensusvetenskap är således ett ovetenskapligt begrepp då vetenskapen är en ständigt pågående process som inte är förutsägbar. Vad som gäller som “sant” förändras över tid ofta baserat på enskilda individers observationer och hypoteser som kan motsäga tidigare uppfattningar. Absoluta sanningar som är konstanta över tid som man kan komma överens om skall gälla för all framtid och inte får kritiseras är inte vetenskap utan det är dogman. Vad forskare anser eller drar för slutsatser kan vara subjektivt färgat och är inte alltid så relevant utan det är rådata som är centralt att delge andra när man publicerar. Det är därför en öppen tillgång till alla rådata är centralt för att andra skall kunna göra egna beräkningar och bedömningar av dessa. Det visar inte minst trixandet med av bearbetade data från kliniska studier och utfall av vaccineffekter som gett missvisande slutsatser som genomskådats av andra forskare och analytiker. Ges man inte tillgång till rådata öppet så.är det alltid en stark varningssignal i vetenskapliga sammanhang. Det minskar definitivt trovärdigheten av slutsatserna i en dylik studie. Alla seriösa forskare är medvetna om detta.

Ann-Cathrine Engwall

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

One comment on “Vetenskap är föränderlig

  1. Pingback: HANNAS KRYPIN

Lämna ett svar