Min vardag

Det alternativa

Kan något som ger mig ångest skänka glädje åt andra?

Något som jag har svårt för och alltid haft är det alternativa. Det började när jag som artonåring testade ”kristen meditation” i Linköpings domkyrka. Det var en dåvarande pojkvän som lurade dit mig, tänkte att det är ju kristen meditation, det kan ju inte vara så fel…..

Samma kväll eller några dagar senare bestämde jag mig för att sätta mig ute på gräsmattan och meditera. Det var ju kristen meditation så då måste det vara okej tänkte jag. Under min meditationsstund ser jag bilder av ett rejält oväder. Mörka moln hopade sig i min syn. Senare den kvällen blev det ett rejält oväder, ett sommaroväder med blixtar och åska. Precis det som jag hade sett, tänkte då att min syn var en föraning om det som skulle komma. Efter den här meditationsstunden så hade jag hela tiden känslan av att jag hade någon med mig. Denna någon, faktisk eller inbillad, gav mig ingen trevlig känsla. Det var ytterst obehagligt. Jag såg också saker som inte fanns i periferin. Efter den här upplevelsen bestämde jag mig för att aldrig meditera igen och undvika allt vad gäller nyandlighet och alternativa metoder till hälsa. Min bestämda uppfattning är att det inte går att göra traditioner kristna som har sin grund i österländsk filosofi. Grundsyftet med metoden finns alltid kvar och den kommer man inte ifrån hur mycket man än vill!

Det här är något som har följt mig genom åren, hur det alternativa ger mig ångest och kalla kårar. Det här handlar om allt från yoga och meditation till tarot och budskap från änglakort. Eller stenar som fått ”magiska” egenskaper. Jag funderar ofta på det, vad det är med det alternativa som människor tycker att de mår bra av. Jag kan inte förstå det för att för mig är det inte något fint, gott och bra. För mig är det en fälla som jag vill undvika till varje pris.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

20 Comments on “Det alternativa

 1. Vilket jättespännande inlägg! Jag har aldrig upplevt något annat än ett lugn när jag mediterar men om jag fått samma upplevelse som du hade hade jag nog inte heller provat på det igen. Hela poängen med sådana saker är ju att man ska må bra, inte att man ska uppleva något obehagligt (tycker i alla fall jag). En gång testade jag (lite av misstag om jag ska var ärlig) heliotropisk andning och då fick jag en väldigt, väldig skum upplevelse om än inte otäck. Men jag var sänkt i flera dagar efteråt, totalt utmattad. Så även om det var lite spännande så har jag inte gjort om det.

  När jag började med yoga för en massa år sedan så funderade jag också en del på om det var i linje med min kristna tro eller om det skulle kännas konstigt. Nu ser jag det som ett sätt att röra på mig och jag tänker att andning och rörelse är ju bara att använda den kropp och det sinne vi har skapats med och jag förknippar det inte med något religiöst. En del lärare använder sig av mantran och kloka ord från andra religioner och även om jag inte stämmer in i dessa så låter jag dem flyta omkring mig i stunden. Klokheter kommer från alla religioner och just klokheterna är väl där de olika trosinriktningarna har mest gemensamt. Att någon läser något från en hinduisk text påverkar inte min tro men det öppnar upp för att lära mig hur andra ser på saker. Ungefär som att läsa blogginlägg faktiskt 🙂

  1. Tack för din kommentar. Heliotropisk andning har jag aldrig hört talas om. Känner inte att jag vill testa efter att ha läst om din upplevelse. Kanske att jag tänkt annorlunda om både yoga och meditation om jag inte hade haft den upplevelsen.

 2. Och för mig betyder min tro och mitt andliga sätt att leva så mycket! Och det säger ju bara att vi alla är olika, och det är helt okej. Allt passar inte alla. Man måste inte heller prova det man inte vill. Det som är viktigt tycker jag är att man respekterar varandra i det. Jag skulle aldrig försöka övertyga någon som inte vill tro eller är intresserad om någonting överhuvudtaget angående det andliga. På samma sätt räknar jag med att inte behöva försvara mig för att jag tror.
  Jag tänker också att det är en gåva när vi får ha något vi älskar i våra liv, något vi brinner för🙏För mig är det bl. a. andlighet, för dig tycks en av de sakerna vara träning. Gott så🥰
  Bra inlägg, tycker om när någon är rak på sak och intressant att få en hint om varför du känner så.

  1. Tack för en konstruktiv och respektfull kommentar! Jag tycker det är viktigt att kunna lyfta olika ämnen, även det som kan vara lite obekvämt att prata om. När jag skriver den här typen av inlägg vet jag aldrig vilka kommentarer jag kommer få. Förra gången som jag skrev om yoga och min inställning till det så blev det väldigt livliga diskussioner.

   1. Tack själv Hanna🤗Det borde inte vara så svårt att respektera att vi tycker olika, speciellt inte när vi är vuxna…Jag blir inte alls hotad av att någon inte tror som jag, eller gillar något jag inte gillar. (Så länge det inte skadar någon förstås). Å andra sidan, konstruktiva debatter är alltid givande så tack för ditt inlägg🥰

  1. Intressant att du drar den slutsatsen av en upplevelse som jag berättar om. Jag är väldigt väl insatt i vad meditation är för något. Det förändrar inte mitt sätt att se på saken.

   1. Jag kan såklart ha missuppfattat det du beskriver men utifrån den är det inte meditation i sin verkliga mening.
    Det betyder heller såklart inte att du ska prova igen. Dock förstår jag inte varför du kallar det ”det alternativa”. Alternativa till vad?

    1. Har du aldrig hört uttrycket alternativmedicin? Där ingår bland annat yoga, thai chi, hälsokost, kristaller, tarot med mera. Ayurvedisk läkekonst är ett bra exempel på alternativ medicin. Det är ett alternativ till det traditionella.

 3. Oj spännande tanke! Innan jag läste vidare så fastnade jag i ”Kan något som ger mig ångest skänka glädje åt andra?” och där hamnade jag oavkortat i det faktum att min kropp gärna hamnar i ångest när jag vill göra nått kul. Det är som att min kropp inte förstår skillnaden på kul-se fram emot-pirret i maget och den jobbiga nej-tack känsloångesten som kan uppstå. Där lurar jag mig själv till ångest, typ varje gång jag ska få göra nått kul.

 4. Är troende och jag håller inte med dig alls i dina tankar, har lite svårt för att meditation och yoga ska vara ”farligt” och att det ska man inte göra. Allt måste inte vara antingen kristet och bra eller dåligt/farligt som många verkar tycka/ tro. Många människor som mediterar gör det för avkoppling och inte andlighet.

  För MIG är meditation ren och skär avkoppling och avslappning, men nu tänker jag förvisso ljusa/stärkande tankar under meditation.
  Är fullt medveten om hur många kristna ser på det och har både fått medhåll och tvärtom då detta diskuteras.

  Inom vården använder man sig ofta av detta idag just för att det hjälper många människor.

  Detta är bara MIN syn på det hela 🤗

  1. Tycker att jag är väldigt tydlig med att jag skriver utifrån mig och min erfarenhet. Det är såklart inte något ”allmängiltigt” där alla måste hålla med. Skulle inte vilja ha yoga eller meditation eller något annat från alternativmedicin på recept. Det skulle jag säga bestämt nej till. Just för att jag vet vilken effekt det har på mig.

 5. Hej!
  Vilket intressant ämne. 🙂
  Jag är inte förespråkare för vare sig det ena eller andra, men rent spontant tänker jag att du borde utforska det mer. Få kontroll över det. Det vi inte förstår skrämmer oss, det är sedan gammalt. 🙂
  Tänk om du fått en gåva som du skulle kunna göra någonting bra med om du bara lär dig hur. Sedan tror jag också att vi gör oss själva en otjänst genom att sätta etiketter på tro eller andlighet. Jag tänker att det är alldeles för personligt för att kunna sorteras in ett generellt fack som t.ex. en specifik religion. Vi människor är så otroligt komplexa, med olika behov och bakgrund, så alla kanske egentligen skulle ha sin egen individuella religion? 😉

  /Fumlan

  1. Tack för din kommentar! Min fasta övertygelse är dock att jag inte vill utforska. Jag tror inte på att det för min del kommer något gott av den typen av andlighet. Jag tycker också att tro är en personlig upplevelse, mitt inlägg är bara utifrån mig och mitt perspektiv. Det är okej att tycka olika. 🙂

Lämna ett svar