Min vardag

Fem en fredag vecka 48: Förberedelser

Godmorgon! Jag gick och la mig tidigt igår och har sovit som en stock, vaknade tidigt nu på morgonen och har byggt upp Nisses hus. Han kom visst lite sent i år. Hoppas Ida blir glad när hon ser det. Jag har även suttit och läst en stund.

Den här veckan i Elisas fem en fredag undras det över julförberedelser. Bilderna ovan är från förra året.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Kom ihåg att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

 1. Hur förbereder du för julen inför första advent? Jag brukar ta fram adventsljusstaken och stjärnor till fönsterna. Gardinerna brukar också bytas till första advent. Köksgardinerna har dock fått vara kvar hela året eftersom det blir bra insynsskydd.
 2. Finns det något du alltid måste göra inför jul? Koka knäck och göra mina egna köttbullar. Att baka pepparkakor och lussekatter är också ett måste. Annars har jag sänkt kraven på allt som ”måste” göras inför jul.
 3. Vad har du kvar att göra inför julen? Köpa julklappar, koka knäck (det gör jag så sent som möjligt, annars hinner det ta slut….). Sen ska det såklart pyntas mer.
 4. Ordnar du hembakat eller färdigköpt julbak/godis? Vi kör på både och. Knäck och kola är mina julgodismåsten förutom skumtomtar.
 5. När kommer granen in i värmen? Vi har plastgran och den brukar kläs runt Lucia. Är faktiskt sugen på att ta upp den snart. Men ska hålla på det lite till.

Idag undrar Madeleine: Julkalenderns tid är nu, äger du någon julkalender?

Ja, i år gör jag det. Annars brukar jag inte ha julkalendrar. Fick en tekalender av Rickard så kommer testa olika tesorter varje dag. I dagens lucka var ett te med smak av vanilj, mint och mango. Mycket intressant kombo måste jag säga. Kommer det smaka tandkräm var min första tanke.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

31 Comments on “Fem en fredag vecka 48: Förberedelser

 1. Men oj va mysigt det låter med en tekalender, måste jag kolla upp! Mysigt att dricka te på morgonen i kylan och kul att testa nya smaker 🤗 Jag har inte pyntat men tänkt fixa någon ljusslinga iallafall 😊

 2. Jag har inte direkt förberedelse inför julen men jag brukar göra julbak till familjen o sen ta det som de kmr typ 🙂

 3. Bellis äger två julkalendrar en choklad och en av årets, sedan äger vi inga. Jag kostade inte på det, de är ju svindyra många av de där som man vill ha isfl. Samt så skönt att sova ut och vakna utvilad

 4. Härligt att du är med och svarar på elisas frågor. Knäck som är så gott. Förstår dig att du gör det så sent som möjligt annars så kan det ta slut innan julafton. Jag själv gör inget själv. Däremot är ju egna köttbullar väldigt gott. Jag själv har en adventskalender från rituals.

 5. Jag har också sänkt kraven inför jul, jag bakar/lagar det jag känner för när tid finnes. Annars finns det på affären.
  Skumtomtar är ju bästa julgodiset! (köpes iaf)
  Vi brukar göra Mozartkulor – men inte nu, då tar de slut.
  Vi ska upp med allt pynt och gran i helgen; det har Freja bestämt.
  Ha en skön helg!

 6. Vanilj, mint och mango och den kombon som tandkräm – hahaha:-)

  Du verkar ta det lite lagom med alla måsten till jul och bara göra det ju känner är roligt. Bra där. Sedan antar jag att du är klistrad framför tv:n till och med den 18 december… Sedan har du en vecka på dig att hinna med allt du planerat;-)

  PS. Vad tyckte du om det första kvinnliga domarteamet i ett herr-VM någonsin?! Kände ju igen Stéphanie Frappart från dam-VM och någon CL-match. Tyckte hon var hur bra som helst, och det var ju ingen lätt match att döma. Tyckte stämningen var lugnare än den hade varit om det varit en kille som dömt matchen. Hon får MVG och Jonas kritik mot FIFAs behandling av kvinnliga domare må stämma (ingen aning), men det var en väldigt bra början i alla fall. Skulle tycka det vore så roligt om hon fick döma bronsmatchen eller finalen. Har du läst Jonas Erikssons bok ”Korthuset”? Om inte, önska dig den som julklapp. Mycket info som jag inte hade en aning om… DS.

  1. Jag tycker det är grymt kul att tjejerna får chansen. Det här att de inte får samma förutsättningar att döma med domare som de känner. Det förutätter ju att landet har ett några domare som dömer tillsammans och har FIFA-klass. Det är betydligt mycket svårare att få till på damsidan av någon konstig anledning. Så jag tycker inte att det är konstigt att det blir så men det är verkligen inte optimalt.

 7. Oj så mycket du hinner med! Tesorter har jag några i skafferiet som jag fått från olika håll, men tyvärr är jag en usel tedrickare. Förr i tiden var adventskalendrar för barn, numera finns det för alla åldrar, ser ju hur populära t.ex kosmetika-kalendrarna är. Ha nu en fin andra advent, jag tittade idag i almanackan o tycker det är konstigt att när det är fjärde advent är det fortfarande nästan en vecka kvar till julafton…

 8. Så speciellt många måsten har jag inte, i alla fall inte när det gäller maten. Det beror så klart på att jag inte alls är förtjust i julmat. Kola och knäck är inget för mig heller men marsipan tycker jag hör julen till. Ja vi har alla våra traditioner och så ska det vara 😀

 9. Så gott det låter med hemtillverkad knäck för att inte tala om köttbullarna! Det är skönt att inte ha så många måsten inför julhelgen.

 10. Måsten är dåligt för julfriden har jag insett… Man ska bara göra sånt som man verkligen vill och behöver göra. Det blir dumt annars! Hoppas du får en härlig helg!

 11. en tekalender låter kul. jag har ingen kalender bara kalenderljus. vi köper nog köttbullarna. maken gör annars de godaste. jag har recept på en jättegod nötkola. men jag vågar inte göra den. blir den bra så är den försvinnande god och mina tänder skulle protestera

 12. Jag vet att jag har blogg, men jag svarar på frågorna här 🙈.
  1. Jag fixar adventsstjärnor till fönstren
  2. När vi bodde i Sverige hade jag några måsten. Men nu har jag inga.
  3. Såklart inhandlar jag julklappar till barnbarnen och julklapp till julklappsspelet.
  4. Eftersom vi åker till Sverige om jularna så gör jag inget numera.
  5. Vi har ingen gran här i Spanien för det har vi inte plats med. Utan vi har prydnadsgrenar som vi pyntar istället.
  Carin

Lämna ett svar