Pilates

Ångest av yoga men inte av pilates?

Rimmar det illa att jag som kristen tränar pilates men inte yoga? 
Är det inte lite dubbelmoral? Var ligger skillnaden när en del övningar liknar yoga?
Det här är frågor som jag faktiskt spenderat en hel del tid att fundera över. Jag känner mig trygg med mitt beslut att träna och varför jag gör det kommer jag berätta mer om nu. 
Den viktigaste skillnaden är framförallt att yoga är en filosofi med minst 4000 år bakom sig. En filosofi som handlar om att slutmålet: ett fridfullt varande, samahdi. Samahdi är sanskrit och betyder koncentration. Det här målet uppnår man genom meditation. Genom historien är yoga synonymt med andlig utveckling. Den klassiska yogan har växt fram genom olika filosofiska skolor.
Vid en första anblick kan pilates och yoga likna varandra. Kroppen används som motstånd för att bygga styrka och rörlighet och minskar samtidigt stress. Intentionen, metoden och syftet mellan pilates och yoga är olika. Men det finns viktiga skillnader.
Det finns ett par andra saker med som överlappar: Båda formerna är ”mindbodyövningar” eftersom det är fokus på kontroll och hur man med hjälp av det kan guida kroppen fysiskt. Sen har vi också fokuset på att andas rätt i övningarna.
Fördjupning kring yoga. Scrolla vidare om du inte orkar/vill läsa
Yoga är mycket mer än stretchning, det är ett system för mental och fysisk praktik som i sin originalform uppkom i Indien. Yoga innehåller filosofi, meditation, andning, arbete, livsstil och beteendeprinciper och fysiska övningar. Yogan är komplex med hundratals texter, lärare och traditioner. Hur den utövas idag är ett resultat av utveckling av filosofin under tusentals år. Yoga introducerades i USA för ungefär 150 år sedan och växte i popularitet. Idag betraktas den som ”mainstream”. Den fysiska delen av yoga kallas asanas och andningsövningar pranayama. Alla klasser kommer innehålla båda delar. Medidation används för att höja någons medvetenhet och är en nyckelkomponent. Det finns olika typer av meditation och med olika syften men det stora målet i all yoga är självförverkligande vilket kan uppnås genom att lugna tankar som ständigt flödar genom huvudet. Att praktisera yogaasanas kan vara en form av meditation i rörelse, ökar medvetenheten och koncentration genom att fokusera på kroppens rörelserer. Sittande yogaasanas var designade för att förbereda kroppen för långa perioder av sittande meditation.
Yoga är sanskrit och betyder förening. Yogautförandet syftar till att få till en förening mellan kropp, själ och ande.
Fördjupning kring Pilates
Pilates kan likna yoga men metoderna är olika. Pilates skapades av Joseph H. Pilates på 1920-talet som ett sätt att rehabilitera krigsskadade män. Efter första världskriget när han hade flyttat till USA började dansare upptäcka hans träningsmetod. De började använda hans övningar (över 500 st) för att rehabilitera från skador och hålla sig i toppform. Det var först på 1990-talet som pilates blev ”mainstream”.
Många pilatesövningar är lika yoga och det beror på att inspirationen är tagen från yoga. Den stora skillnaden dock är är att yoga fokuserar på att balansera hela kroppen och en pilatesklass fokuserar på powerhouse (magmuskler, gluteusmusklerna, insida lår, ryggen och höfter). Här vilar grunden för träningen. Hela kroppen får sig såklart en genomkörare men majoriteten av träningen fokuser på powerhousemusklerna.
I pilates finns det maskiner som erbjuder motstånd. Jag läser på vissa ställen att det är en säker träning men att arbeta med fjädrarna är inte en säker träning om man inte vet vad man gör. Har man god kunskap kring maskinerna är det dock en annan sak. Maskinerna erbjuder en varierad och bra träning iallafall.
Att praktisera pilates lär kroppen att använda musklerna i en kontrollerad, stabil och flödande rörelse. Det hjälper till att skapa fysisk styrka på ett säkert sätt för varje utövares behov. För den person med ryggskada eller nacksmärta kan pilates hjälpa till att få tillbaka flexibilitet och styrka utan att överanstränga kroppen. Rehabilitering är grunden i pilates. Övningarna skapar korrekt ”linjering” vilket hjälper till att förbättra hållning och fysisk koordination. Man lär sig också var man har sin kropp vilket kan hjälpa till att förebygga skador och generell klumpighet i det vardagliga livet.
Det finns sex principer i pilates: centering, koncentration, kontroll, precision, andning och flöde. Även i pilates är det fokus på andning men inte på samma sätt som i yoga. (Källa)

Mina egna tankar

Man kan inte ta bort filosofin från yoga, den finns i allt som är yoga. Allt från positioner till andningsmönstret och den meditativa delen. För mig med min kristna bakgrund så går allt med yoga emot det jag står för som kristen. Pilates är för mig ren styrketräning. Det finns ingen meditativ del och ingen spirituell bakgrund. När jag gick min utbildning så fanns det ingen del över huvudet taget som ens nosade på meditation eller annan andlig dimension. Sen finns det såklart pilatesinstruktörer som också undervisar i yoga och vill man inte ha någon del i yogan måste man sålla lite.
Tittar man på de övningar som jag har i min övningsbank så är det olika typer av situps, plankor, stretch och höftlyft. Samma typer av övningar som finns i allmänna styrkeprogram. Den största skillnaden för mig där är fokus på tempo och korrekt teknik. Att jobba med långsamma och kontrollerade rörelser kan aldrig bli fel!
Jag har tänkt på en sak. Vill man ha en helt yogafri stretchrutin till exempel så finns inte det. Alla vanliga stretchövningar som görs återfinns i yoga.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “Ångest av yoga men inte av pilates?

  1. Som människa, särskilt kristen, har man väl ett ansvar mot djuren? Köper/äter du kött bidrar du automatiskt till plågeriet och lidandet.
    "Bibeln uttrycker på många ställen vilken vikt Gud lägger vid djuren, vilket värde de har för honom. De är hans skapelser. Han gav dem jorden att dela med människan och han välsignade dem. De har liv, en "levande själ", precis som vi (1 Mos 1:30) – samma livsande som vi människor. Och eftersom Gud är livgivaren, så är deras liv också Guds liv. De är en del av hans väsen och därför också inneslutna i hans kärlek, omtanke och omvårdnad."
    Om du läser i Första Mosebok, i skapelseberättelsen, så ser du att Gud säger till de första människorna:
    "Jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta skall ni ha att äta" (1 Mos 1:29)
    Det är först sedan synden kommit in i bilden som förhållandet blir ett annat. Gud förklarar konsekvenserna för Adam:
    "Förbannad skall marken vara för din skull. Med möda skall du hämta din näring från den så länge du lever, törne och tistel skall den ge dig" (1 Mos 3:18)
    bara några exempel….
    Att många yogisar inte äter kött beror på strävan mot Ahimsa – icke våld.Något fler kanske borde göra… Jag har fortfarande svårt att förstå hur man kan vilja vara en del i ett plågeri av andra kännande och tänkande individer eller att Gud skulle vilja det.

  2. "Djurkortet"? Du menar frågan om det är etiskt, moraliskt och i samklang med en kristen tro att utnyttja, plåga och döda djur bara för att stilla sina smaklökars lustar? Mig veterligen står det inte någonstans i bibeln att det är ok… (?) Så hur rättfärdigar man det som "sann kristen"? Har aldrig fått något vettigt svar men du kanske vet för jag är uppriktigt nyfiken.

    1. Jag har aldrig läst i Bibeln att det inte är okej att äta kött, det har heller inte kommit upp på de möten jag varit på. Att äta kött eller inte har aldrig kommit upp till diskussion. Sen vet jag inte om det ändrat sig de senaste åren. Det var länge sedan nu som jag var på ett möte i kyrkan. Jag tror att traditionen att äta vegansk/vegetarisk kost är djupare rotat hos tex yogis. Än så länge har jag inte stött någon riktigt hängiven yogalärare på sociala medier som äter kött.
      Sen håller jag med i sak om att djurhållningen inte är den bästa och det finns mycket att önska där.

  3. Fast att säga att du inte mår bra av det är ju en heeeelt annan sak än att säga att yoga rimmar illa med kristen tro. Jag tror att vi alla inte bryr oss så mycket om huruvida du vill göra yoga eller inte. Det handlar nog mer om argumentet att det går emot kristen tro att göra det. Kristendomen har ju jämfört med många andra religioner kommit långt i att vara inkluderande i många avseenden, både små och stora. Om du hellre är gammeldagsmoch kategorisk- tycker då också att det är fel att vara homosexuell? Att göra abort? Att skilja sig? Att vara kategorisk istället för accepterande och nytänkande är nog inte en fördel i allt för många avseenden. Sen huruvida du vill göra yoga eller inte, det är en helt annan femma men kom inte och säg att det strider mot kristen tro

  4. Oj, nu är du verkligen ute och cyklar Hanna. Jag är uppvuxen i en familj med stark kristen tradition och med en mamma som är präst. Båda mamma, min moster (som också är präst) och mina syskon har utövat yoga under många många år och det är vi långt ifrån ensamma om i vår kristna umgängeskrets. Vi har även haft yogaktiviteter på våra undomsläger och på våra kvällsaktiviteter i församlingshemmet. Nu vet jag i och för sig inte vilken församling du tillhör men jag tillhör svenska kyrkan och det är det absolut helt okej med yoga. Att säga att det inte är förenligt med kristen tro är nog attt vara väl kategorisk och gammaldags.
    Och nej, jag är inte anonym. Jag har bara varken blogg eller något googlekonto att hänvisa till om det nu är det som räknas som att inte vara anonym.

    1. Hur kan du uttrycka dig så att jag är ”ute och cyklar”? Känns otroligt lågt att skriva så när jag både delar med mig av fakta kring yoga och mina känslor. Att svenska kyrkan är okej med yoga gör det inte mer rätt. Det finns många kristna som delar mina värderingar. Jag är hellre ”gammaldags och kategorisk” än blandar in sådant som jag inte mår bra av och som jag känner med hela min kropp är fel.

  5. Nja… Yogan finns som begrepp i vissa religioner men det ÄR ingen religion. Snarare en fristående andlig tradition och metod för att förbättra kontakten till ditt inre jag.
    Tvärtom kan yoga göra en kristen till en bättre kristen som de skriver här:
    https://yogatherapy.health/2019/07/31/is-yoga-a-religion/
    Kanske t ex utöva icke-våld. Därför många yogi är vegetarianer. Jag tycker som sagt var det är konstigt att man som kristen utövar våld, ex mot försvarslösa djur, när det ju står i bibeln att man inte ska det. Får inte ihop det…

    1. Okej, jag köper det med religion. Men fortfarande är det en andlig tradition som rimmar illa med kristen tro.
      Hade på känn att du skulle dra in djurkortet och den diskussionen ger jag mig inte in i.

  6. Ok. Men yoga är ju ingen religion… Jag är nog korkad men vad är det för filosofi yogan vilar på som "inte stämmer" med den kristna tron?
    Som kristen ska man väl heller inte döda eller orsaka lidande? Tänker på att kött-mjölkindustrin borde rimma illa i så fall men har kanske helt missuppfattat?

  7. Intressanta funderingar.
    Undrar vad du menar med: " För mig med min kristna bakgrund så går allt med yoga emot det jag står för som kristen."
    Jag vet många kristna som yogar och. förstår helt ärligt inte vad/hur du menar.
    F.ö är yoga INTE stretch. 🙂

Lämna ett svar