Min vardag

Säkerhet på internet

Jag kikade lite på statistik här på bloggen och såg att över 600 intrångsförsök har blockerats här på bloggen. Så jag var snabb med att aktivera tvåstegs-autentisering. Det betyder att man måste kombinera sitt lösenord antingen med en speciell app eller med sms. Det minskar risken radikalt att få sina uppgifter kapade. En sak jag tänkt på ett tag är att min blogg inte ligger på https så den anses inte som en säker sida. Det har jag nu åtgärdat, dock så kostar det en slant men det är det såklart värt. Tidigare har jag även haft samma lösenord till allt. Men så försökte någon lura av mig uppgifter och efter det har jag olika lösenord till allt och använder just tvåfaktorautentiseringen där det är möjigt.

Om jag är osäker på om ett mail är äkta eller inte kollar jag alltid mailadressen och jag kollar också hur mailet är skrivet. Bluffmejl har alltid konstiga adresser och generellt dålig svenska. Man kan också se att staden som företaget ligger i är i ett annat land. Det brukar jag alltid se som ett varningstecken. Här kommer experternas bästa tips för att skydda din data på nätet

  1. Använd starka lösenord: Använd unika, svårgissade lösenord för varje onlinekonto. Lösenorden bör vara långa och innehålla en blandning av bokstäver, siffror och specialtecken.
  2. Tvåfaktorsautentisering (2FA): Aktivera 2FA när det är möjligt. Detta innebär att förutom lösenord krävs en ytterligare verifieringsmetod, såsom en kod som skickas till din telefon, vilket gör det betydligt svårare för hackare att få åtkomst till dina konton.
  3. Uppdatera programvara regelbundet: Se till att din operativsystem, webbläsare, appar och antivirusprogram är uppdaterade med de senaste säkerhetspatcharna för att förhindra sårbarheter från att utnyttjas.
  4. Var försiktig med e-post: Var skeptisk mot e-postmeddelanden från okända avsändare och undvik att klicka på misstänkta länkar eller öppna bilagor från dem. Bedrägerier via e-post, även kända som phishing, är vanliga och kan leda till att dina personuppgifter stjäls.
  5. Använd säkra nätverk: Undvik att ansluta till osäkra Wi-Fi-nätverk, särskilt när du hanterar känslig information eller loggar in på dina konton.
  6. Skydda din personliga information: Var restriktiv med att dela personlig information online och begränsa åtkomsten till din information på sociala medieplattformar.
  7. Använd säkra webbplatser: Se till att webbplatser du besöker använder HTTPS-protokollet, vilket indikerar en säker anslutning. Undvik att lämna känslig information på webbplatser som inte har en säker anslutning.
  8. Backup av data: Säkerhetskopiera regelbundet dina viktiga filer och data till en extern enhet eller molntjänst för att skydda dem mot förlust vid exempelvis ransomware-attacker.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

14 Comments on “Säkerhet på internet

  1. Bra råd! Problemet med en massa lösenord för mig är att komma ihåg vilket lösenord gäller för vad. Att till exempel använda 2FA på min iPhone är ett mindre helvete. Så därför har jag nästan inga appar…
    Att skriva ner lösenorden är ju ett Big NO NO, så…

  2. Kan aldrig sägas för ofta. Bra påminnelser här 🙂
    Har varit på vippen att fråga dig om din http-adress, men nu löste det sig utan att jag behövde fråga 😉
    Det positiva med mina WordPress.com-bloggar är att jag aldrig behövt fundera över det där. De har https per automatik.
    På bloggo.nu går det lätt att bocka i den funktionen när man betalat för premium, endast 245 kr/år.
    Tvåfaktorautentisering känns bra. Jag har det överallt där man kan lägga in det.

    Det verkar som att WordPress.com har lyckats stärka sitt spamfilter. Någon gång under förra året upphörde jag att få skräppost på min hemsida. Det är annars den enda webbplatsen av alla mina som har fått det, och jag kopplar det till viss del till att den sidan ligger som sökbar. Å andra sidan har den hemsida jag gjorde om min pappa aldrig haft skräppost, trots att även den är sökbar … så jag vet inte. Men nu har jag inte haft skräppost någonstans på länge. Så skönt.

    Önskar dig en bra vecka 🙂

    1. Det var samma på min gamla blogg när jag bloggade på portal. Har tänkt på att skaffa https men har skjutit upp det. Igår vågade jag inte längre. Tycker spamfiltret är bra. Det kan man inte säga om min email där allt möjligt slinker igenom.

  3. Sjukt man ska behöva ha så här att folk ska hacka och förstöra ,så krångligt med alla lösen hit och dit om folk bara kunde låta bli så man slapp alla långa lösenord ,bra info 🌸

  4. Godmorgon i stugan,
    Jättebra tips! Det är skrämmande det där med att riskera att bli kapad. Man funderar verkligen över mänskligheten. Hur det har blivit. Ja, man måste vara så försiktig
    Ha det gott och tack för dina kommentarer hos mig.
    Kramen,
    Anneli

Lämna ett svar